Hlavní obsah

Zdravotnictví podá kasační stížnost proti rozhodnutí o opatřeních kvůli koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví podá kasační stížnost proti rozhodnutí soudu o zrušení čtyř opatření resortu, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby v provozovnách. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Novinky

Ministerstvo zdravotnictví - Adam Vojtěch

Článek

„Respektujeme rozsudek Městského soudu v Praze, byť proti němu budeme podávat kasační stížnost," řekl Vojtěch.

Podle něj i soud konstatoval, že neexistuje žádná předchozí zkušenost, ze které by se dalo vycházet. „Z našeho pohledu by o tom měl ještě rozhodovat Nejvyšší správní soud a celou věc posoudit, protože to není úplně jednoznačné. Je otázka, jaká je reálná pravomoc ministerstva zdravotnictví, na kterém je zodpovědnost za to, aby činilo kroky k omezení a zabránění šíření epidemie," poznamenal ministr.

Soud řešil formu, hledáme řešení, jak vyhovět, tvrdí Vojtěch

Koronavirus

Zároveň uvedl, že je rád, že rozsudek v zásadě konstatuje, že opatření jsou efektivní, přestože měla být podle názoru soudu nařízena skrze krizový zákon. Vláda změnu právního rámce na krizová opatření schválila právě na základě výtky soudu až ve čtvrtek večer.

Pražský městský soud totiž ve čtvrtek zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Soud konstatoval, že jsou nezákonná. Rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné, ministerstvo si může podat kasační stížnost. Vláda měla do pondělí čas, aby opatření přijala v zákonné formě, tedy jako krizové opatření.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám