Hlavní obsah

Soud řešil formu, hledáme řešení, jak vyhovět, tvrdí Vojtěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je třeba zachovat současná opatření, a resort proto bude hledat řešení, jak vyhovět soudu, který ve čtvrtek omezení pohybu i maloobchodu a služeb zrušil. Podle ministra řešil soud zejména formální stránku přijatých opatření.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s rouškou

Článek

„Budeme hledat takové řešení, abychom vyhověli soudu, a současně jsme zachovali opatření, která jsou z epidemiologického hlediska klíčová pro zamezení šíření epidemie, a nadále jsme pokračovali v jejich postupném uvolňování dle nastíněného plánu,” uvedl ministr.

Smysl mimořádných opatření je podle něj jasný. „Chceme ochránit naše občany před epidemií, to je neoddiskutovatelné. A na číslech vidíme, že opatření zafungovala,” dodal.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

Městský soud v Praze podle něj řešil zejména formu, jakou byla přijata. Jedná se o právní diskusi. Nyní rozhodnutí soudu podrobně analyzujeme, dodal Vojtěch.

Soud mimo jiné konstatoval, že i v mimořádné situaci je nezbytné ctít principy právního státu. Vláda podle něj měla opatření vydat v režimu krizového zákona, podle něhož mají podnikatelé nárok na odškodnění, nikoliv delegovat rozhodovací pravomoc na ministerstvo zdravotnictví.

Vláda může vydat opatření znovu, pokud splní podmínky, míní právník

Domácí

Na základě pravomocného verdiktu přestanou opatření platit 27. dubna. Do té doby má vláda čas na nápravu.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám