Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve Strakově akademii zasedla v pondělí vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Projednávala systém tzv. semaforu, jenž stanoví podle epidemiologické situace země, do kterých by mohli Češi bez omezení vycestovat. Zároveň kabinet rozhodl i o zmírnění některých omezení, která zavedl kvůli koronaviru. Schůze začala ve 14:00, brífink je naplánován na 16:00, Novinky ho nabídly živě.

Záznam: TK po jednání vlády Video: ČTK

 
Článek

Systém rozlišuje tři skupiny států, a to podle barev na semaforu. Do států, které se nachází v zelené zóně, by mohli Češi vycestovat bez omezení už 15. června. Patřit by tam podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka mohlo například Německo, Slovinsko, Chorvatsko nebo Řecko.

Do zemí v zelené zóně půjde bez omezení cestovat od poloviny června, slibuje Petříček

Domácí

Do zemí, které jsou označené oranžovou barvou, půjde také cestovat. Při zpáteční cestě ale budou muset lidé povinně doložit negativní test na covid-19. Nejvyšší míru rizika mají červené země, kam se občané zřejmě bez omezení nedostanou. Finální podobu semaforu v pondělí schválil kabinet.

Rozvolnění opatření 

Vláda také rozhodla o dalším zmírnění některých omezení kvůli koronaviru. Od 8. června se zvýší počet lidí na hromadných akcích z nynějších 300 na 500, v dalších týdnech až na 1000. Ministři také rozhodli o zrušení opatření, kterým vláda 23. dubna zmrazila nájemné bytů. Podle ministerstva financí už nehrozí zneužití postavení pronajímatele.

Vláda přerušila projednání novely, která by nahrála Babišovi ve sporu o střet zájmů

Domácí

Kabinet se také zabýval novelou zákona proti praní špinavých peněz a souvisejícím předpisem o skutečných majitelích. Podle ministerstva spravedlnosti má zákon do českého práva pouze zanést požadavky Evropské unie.

Podle kritiků však jedno z ustanovení nahraje Babišovi, protože ten by byl považován za majitele svěřenských fondů, ale ne za majitele firmy Agrofert, kterou do nich kvůli zákonu o střetu zájmů vložil.

Premiér pak krátce před schůzí vlády novinářům řekl, že se projednávání tohoto bodu nezúčastní.

Reklama

Výběr článků

Načítám