Hlavní obsah

Do zemí v zelené zóně půjde bez omezení cestovat od poloviny června, slibuje Petříček

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od 15. června by mohli Češi cestovat bez omezení například do Chorvatska, Řecka, Slovinska nebo Bulharska. Při návratu tedy nebudou muset mít negativní test na covid-19. Také obyvatelé těchto států budou moci bez toho, aniž by museli mít negativní test na covid-19, cestovat do České republiky. V pátek to řekl novinářům ministr zahraniční Tomáš Petříček (ČSSD). Návrh v pondělí projedná vláda, která také vybere země, kam bude vstup umožněn.

Foto: ČTK

TK ministra zahraničí Tomáše Petříčka

Článek

Státy světa budou rozděleny do tří kategorií podle toho, jaká je v nich epidemiologická situace. „Do států v zelené kategorii bude umožněno cestovat bez testů. Nebude tedy nutné uvádět důvod, proč člověk cestuje do zahraničí,” uvedl šéf české diplomacie.

Do Chorvatska už jen s vyplněným formulářem

Koronavirus

Spadat tam bude zřejmě Rakousko, Maďarsko, Slovensko, ale také právě Chorvatsko, Řecko, Slovinsko či Bulharsko. „S velkou pravděpodobností tam bude také Německo a doufám, že i Polsko,” dodal ministr. Připustil také, že by mohli lidé vyjet na Kanárské nebo Baleárské ostrovy. Cesty do pevninského Španělska by ale stále doporučeny nebyly.

Češi by do těchto států mohli podle něho vycestovat poprvé bez omezení už 15. června.

Turisté do ČR

Petříček také upozornil na to, že by do tuzemska mohli bez negativního testu na covid-19 přijíždět i turisté z těchto destinací.

„Je to krok k tomu, bychom mohli s dalšími státy otevřít v polovině června plně hranice a pustit i zahraniční turisty do některých regionů naší země, abychom podpořili cestovní ruch,” uvedl ministr.

Mezinárodní turistika letos může klesnout až o 80 procent

Koronavirus

Návrh v pondělí projedná vláda. Vybrat by měla také konkrétní destinace, kam bude umožněn vstup. „Systém by měl být flexibilní. Doporučení budou průběžně upravovaná,” uvedl ministr s tím, že by v případě jiného vývoje mohly být cesty do některé země v zelené zóně opět zakázané.

Země mimo EU

U zbylých dvou kategorií budou muset být podle Petříčka stále zachovaná určitá omezení. Z některých států nebudou moci vstoupit na území České republiky zřejmě vůbec, z jiných budou muset u sebe být negativní test na covid-19. Do těchto kategorií by pak mělo spadat například Španělsko či Itálie.

Zároveň připustil, že by Češi mohli vycestovat do některých zemí mimo hranice Evropské unie. „Klidný průběh epidemie byl například v Japonsku nebo v Jižní Koreji. Musíme to korigovat s dalšími členskými státy EU,” vysvětlil Petříček.

Jaká je současná situace při cestě do jednotlivých zemí

Otevření hranic je důležité také pro českou ekonomiku. Podle šéfa diplomacie tvoří 80 procent HDP vývoz. „Padesát procent našich pracovních míst pak závisí na vývozu,” uzavřel Petříček. Ten je spolu s uzavřenými hranicemi omezený.

Reklama

Výběr článků

Načítám