Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády o opatřeních ke koronaviru

Novinky, ber
Praha

V pátek opět zasedla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministři představili konkrétní podobu toho, jak se budou od 20. dubna rozvolňovat preventivní opatření. Brífink Novinky sledovaly živě.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

V pondělí by se měly otevřít farmářské trhy, autobazary či autosalony. Od tohoto data by se také znovu mohly konat malé svatby. Účastnit se jich bude smět ale maximálně deset lidí, a to za přísných hygienických podmínek. Účastníci obřadu s výjimkou svatebčanů by na nich museli nosit například roušky.

Epidemiolog Maďar: Parta přátel, pivo a pokec budou snad v červnu

Koronavirus

Dále se měl kabinet věnovat také novele zákona z pera ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Ta navrhuje zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitých věcí. Ministři se novelou zabývali již v úterý, jednání bylo ale bez výsledku.

Přehledně: Kdy se co uvolní? Vláda představila plán až do 8. června

Domácí

V úterý také vláda představila plán, na základě kterého by se měla postupně uvolňovat dříve přijatá opatření. Plán má pět fází, z nichž první by měla začít právě po víkendu. Poslední je naplánovaná na 8. června, kdy by mohlo dojít k otevření nákupních center nebo vnitřních prostor restaurací či kaváren.

Pět etap otevírání provozoven: nejdříve po týdnu, pak po dvou, až do června

Domácí

Zdali ale bude uvolňování probíhat přesně podle tohoto schématu, bude záležet na epidemiologické situaci v Česku. Pokud by se zhoršila, nemuselo by k rozvolnění v avizované termíny vůbec dojít.

Reklama

Výběr článků

Načítám