Hlavní obsah

V Česku je až půl milionu nakažených, myslí si Prymula

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirem je nyní v Česku nakaženo 400 000 až půl milionu lidí. Myslí si to ministr zdravotnictví Roman Prymula. V České televizi popsal, že vychází z dílčích výsledků plošného testování na Slovensku, kde se ukázalo, že pozitivních je asi 3,5 procenta lidí. V Česku je podle něj nálož větší než u východních sousedů.

Článek

Podle údajů na stránkách ministerstva zdravotnictví bylo v neděli ráno evidováno 153 000 aktivních případů nákazy, což by znamenalo, že podle Prymuly se podaří testy odhalit asi třetina nakažených.

Pokud by podle ministra platil v Česku stejný poměr nakažených jako na Slovensku, bylo by nakažených 350 000, podle něj je ale rozšíření nákazy v tuzemsku větší. Odhadl to právě na 400 až 500 tisíc lidí.

Neděsme lidi, covid zvládáme, řekla primářka infekčního oddělení Bulovky

Domácí

Slovensko začalo zkušební plošné testování na severu země, kde se případů v posledních týdnech vyskytlo nejvíce. Plošně otestovat chce všechny Slováky postupně do 8. listopadu.

V Česku se dosud virem nakazilo čtvrt milionu lidí, téměř 94 000 se už vyléčilo a přes 153 000 je nyní s nákazou v izolaci. Většina má mírný průběh, v nemocnicích je 5300 lidí. Nemoc se v populaci rychle šíří, protože část nakažených nemá žádné příznaky, a tudíž ani neví, že virus může roznášet.

První den plošného testování na Slovensku odhalil přes 2200 nakažených

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám