Hlavní obsah

Uvolňování jen v náznacích: Možná návštěvy na Velikonoce, školy možná za měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jen neochotně zatím mluví představitelé vlády o termínech uvolňování koronavirových opatření. Skoupý byl ve čtvrtek i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), naznačil ale, že ve hře by mohlo být, že by se na Velikonoce zrušilo omezení pohybu mezi okresy. Žáci by se podle něj mohli vracet do škol „na dohled měsíce”.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Kontrola mezi okresy Zlín a Uherské Hradiště. Ilustrační foto

Článek

V rámci platných opatření proti šíření koronaviru, které vláda nově prodloužila nejméně do 28. března, jsou nyní v Česku zavřené školy i školky.

„Umím si představit, že je to (otevření škol) na dohled měsíce. Nechci ale udávat zatím žádný termín,” uvedl Blatný na čtvrteční tiskové konferenci po jednání vlády.

Na středečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví Blatný řekl, že děti by se do škol mohly vrátit pravděpodobně ve druhé polovině dubna.

„Od pondělí začnou jednání o tom, aby byly návraty do škol naplánované,” nastínil ve čtvrtek ministr další postup.

Ministerstvo řeklo, kdo se první vrátí do škol

Domácí

Podle Blatného je možné, že se bude měnit to, které ročníky škol budou otevřeny jako první.

Návrat by se měl primárně týkat dětí navštěvujících mateřské školy. Vrátit do lavic by se měli rovněž žáci 1. stupně základních škol a ti, kteří navštěvují poslední ročníky základních a středních škol.

Součástí obnovené výuky by mělo být povinné testování jednou týdně.

Blatný ve čtvrtek také zmínil, že by se na Velikonoce mohly otevřít okresy - přestalo by tak platit omezení cestování mezi nimi, zavedené na začátku měsíce. Jisté to ale ještě není. „Ze zkušenosti, kterou mám, nechci slibovat nic, ale je to záměr,“ řekl.

Konkrétní nebyl ani po dotazu, kdy by se mohla otevřít kadeřnictví. Uvedl, že to neumí říct.

Nic se nerozvolní ani na Velikonoce, tvrdá opatření budou dál

Domácí

Vláda v pondělí prodloužila většinu nynějších opatření o týden. Umožní ale lidem od pondělí sportovat a cestovat do přírody v rámci okresu. Dosud to bylo možné pouze v katastru obce.

Reklama

Výběr článků

Načítám