Hlavní obsah

Téměř polovina lidí s koronavirem v českých nemocnicích tam vůbec nemusí být

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nemocnicích je hospitalizováno zhruba 42 procent pacientů s koronavirem, kteří mají lehký nebo bezpříznakový průběh a nemuseli by tam tedy pobývat. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je to způsobeno tím, že se nemohou kvůli karanténě vrátit například do sociálních zařízení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stát z toho důvodu hledá zařízení, kam by takové lidi mohl z nemocnic přesunout.

„Z 1028 hospitalizovaných pozitivních pacientů má 42 procent z nich lehký průběh a není u nich potřeba žádná specializovaná léčba. Nemáme dostatečný počet lůžek následné péče, ale máme přebytek lůžek akutní péče,” uvedl během čtvrtečních interpelací ve Sněmovně ministr.

Prymula zpochybnil svůj vlastní výrok o registraci v restauracích

Koronavirus

Jde podle něj často o seniory, kteří se nemohou vrátit do sociálního zařízení, protože by tam mohli stále nakazit další lidi.

„Na půdě sociálních zařízení je velmi složité vytvořit režimová opatření, aby část byla pro osoby covid pozitivní a část pro ty zdravé. Proto ti pozitivní jsou v řadě případů odvezeni do nemocnic, kde je ten člověk ze začátku třeba léčen, ale pak se dostaneme do fáze, kdy už nemá žádné příznaky, ale ještě vylučuje virus a nemůže být navrácen do původního zařízení,” osvětlil ministr.

Prymula zároveň upozornil, že kapacity jsou v tuto chvíli dostatečné, ale plní se. Proto již resort přistoupil k reprofilizaci některých lůžek a tedy i částečnému omezování péče na lůžkách, kde by za normálních okolností leželi pacienti, kteří čekají na plánovaný zákrok.

Stát hledá alternativy

Z toho důvodu stát nyní vytipovává zařízení, kam by na tuto přechodnou dobu bylo možné takové pacienty z nemocnic umísťovat, aby se zbytečně nezaplňovala nemocniční lůžka, která mohou být časem potřeba pro vážnější pacienty.

Hygienici u třetiny lidí v Praze nezjistí, kde se nakazili

Domácí

O tom, že v nemocnicích je řada pacientů, kteří nemocniční péči nepotřebují, mluvila ve středu i pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Řeší to také primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti), který hovoří o vytvoření zhruba tisícovky preventivních lůžek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám