Hlavní obsah

Psi budou v Česku ostříháni dřív než jejich páníčkové

Zatímco kadeřnictví a holičství se podle plánu vlády mají otevřít až v pondělí 25. května, psí salony budou v provozu už od pondělí 20. dubna. Ještě v pátek během dne v tom nebylo úplně jasno, protože například ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pochyboval, zda je stříhání psů řemeslo. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) ale tato činnost do této kategorie spadá. Oba přitom uznávají, že je to důležité, neboť Češi jsou „národem pejskařů“.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na tiskové konferenci po jednání vlády

Článek

Podle vicepremiéra Havlíčka jsou psí salóny sice volná živnost, ale na hraně s řemeslem, proto budou moci otevřít od pondělí stejně jako provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalóny. „Je to podobný případ jako například výroba a oprava brašnářského zboží, sice živnost volná, ale je to na hraně se řemeslem, taky pouštíme od pondělí,“ uvedl Havlíček pro deník Právo.

„Ono se to může zdát úsměvné, ale jsme prostě národem pejskařů a ti lidé potřebují na jaře toho pejska ostříhat. Těch dotazů bylo obrovské množství. Stovky jich chodily jenom ke mně na mail. Takže jsme si to vyhodnotili a je možné to zařadit do té první skupiny těch profesí a budou tedy moci psy stříhat,“ řekl ministr Havlíček v pátek po poledni v rozhovoru pro Českou televizi.

Vláda řekla, které provozovny se od pondělí otevřou

Domácí

Později na odpolední tiskové konferenci si ale ministr Vojtěch nebyl jistý, zda stříhání psů je řemeslo. „Možná, že ano, že je to takto definováno, ale myslím si, že nikoliv,“ uvedl Vojtěch. „Já chápu, že jsou Češi národ pejskařů, já také jsem milovníkem zvířat, ale nemyslím si, že je to něco, bez čeho by se nedalo úplně žít,“ řekl Vojtěch.

Od psa to nechytíte, argumentuje Prymula

„Klasické kadeřnictví je opravdu epidemiologicky závažná činnost, protože tam dochází přímému kontaktu a my se teoreticky můžeme nakazit od jednoho každého klienta, protože tam ten bezprostřední kontakt je,“ vysvětloval náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula, proč se kadeřnictví a holičství podle plánu vlády mají otevřít až v pondělí 25. května.

Toulaví psi můžou být chybějícím článkem v přenosu koronaviru, tvrdí nová studie

Koronavirus

„U těch pejsků dominantně ten problém zdaleka není takový, a pokud nebudu vycházet z těch teoretických prací, které zachytily i u psů přenos tohoto viru, protože ten hypoteticky možný je, ale budeme doufat, že to nebude žádná obecná záležitost, tam k tomuto kontaktu a přenosu dojít nemůže. Z tohoto úhlu pohledu je ta činnost bezpečnější,“ upřesnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám