Hlavní obsah

Prymula: Kde nebudou lidé, je rouška zbytečná

Právo, Jan Martinek

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro Právo mluvil o postupném návratu společnosti k normálnímu životu. „Je to otázka přístupu jedinců. Každý si musí rozmyslet, jak bude fungovat v době, kdy riziko nákazy stále hrozí,” řekl k období, kdy vláda zruší povinnost nosit roušky kdekoli mimo domov.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Jaká bude situace po 25. květnu? Budu muset mít roušku venku stále po ruce a nasazovat si ji, kdykoli se ke mně někdo bude blížit?

Teoreticky ano, ale berme to racionálně. Nasadíte si ji v prostoru, kde bude víc lidí. Tam, kde lidé nebudou, můžete být bez ní.

V současnosti stejně lidé například na procházce v parcích roušky příliš nenosí. Nezareagovala vláda na to, že lidé roušky sundávají sami?

Určitě jsme v dalších plánech vycházeli z reality, musí to mít hlavu a patu. Když budu po 25. květnu venku s lidmi, které znám a stýkám se s nimi, nemělo by logiku, abychom všichni měli roušky.

Bez roušek budeme chodit venku od 25. května, schválila vláda

Koronavirus

Mluvil jste o tom, že by lidé měli žít v menších komunitách, způsobilo to rozruch. Co přesně jste tím myslel?

Ukazuje se, že když jsou dvě tři rodiny v bližším vztahu a setkávají se a přitom se nescházejí s rizikovými jedinci, tak je téměř vyloučeno, aby do svého prostoru zanesli nákazu. A řada lidí se opravdu takto zařídila. Potkává se jen se svými dobrými známými, ale omezila kontakt s lidmi, které vídá jen raritně.

Prymulův návrat k normálu: Budou se stýkat tři rodiny a další komunikace moc nebude

Koronavirus

Bude se to nějak kontrolovat?

Vůbec ne, tohle není věc politiky. Je to otázka přístupu jedinců. Každý si musí rozmyslet, jak bude fungovat v době, kdy riziko nákazy stále hrozí.

Denní podíl nově pozitivně testovaných se dlouhodobě drží kolem jednoho procenta, dokonce spíš pod ním. Je to důvod k optimismu?

Křivka je zatím stále velmi příznivá. Pokud to takhle bude i nadále, můžeme být navýsost spokojení. Hlavní prubířský kámen přichází teď, protože nás čeká velký balík rozvolňování. Zatím nám hraje do not nepříznivé počasí, ale musím říct, že je to skoro špatně. Nás zajímá přímá expozice, abychom z toho mohli učinit závěry. Radši bych byl, aby bylo pěkné počasí a lidé chodili tam, kam mohou.

Reklama

Výběr článků

Načítám