Hlavní obsah

Prodloužení nouzového stavu vládě podpoříme jen o týden, vzkázal Filip

Právo, Novinky, ada, nig, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunisté možná podpoří prodloužení nouzového stavu pouze o týden, nikoli do 25. května, jak plánuje vláda. Pouze týdenní lhůtu chce navrhnout výkonnému výboru strany a poslaneckému klubu předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Byli jsme původně ochotni podpořit prodloužení do 17. května, což jsme měli politicky projednané a schválené výkonným výborem. Pak přišlo rozhodnutí vlády o rozvolňování opatření, tudíž nevidím důvod pro delší prodloužení než o týden,“ řekl Právu Filip. Podle něj bude záležet na tom, zda se partajní orgán přikloní k jeho návrhu, anebo rozhodne jinak.

Vláda v pátek jedná o tom, že požádá o prodloužení nouzového stavu až do 25. května. Poslanci se sejdou k projednání její žádosti nejspíš v úterý.

Jurečka: Čekáme na vysvětlení vlády

Jak řekl Právu šéf lidovců Marian Jurečka, bude pro prodloužení nouzového stavu hlasovat podle toho, jaká opatření vláda chce dále omezovat v květnu a jaké důvody k tomu bude mít. „Chápu, že po čtvrtečním rozhodnutí soudu je pro vládu složitější situace, ale právě proto je nutné, aby vláda podrobně vysvětlila, pro jaká konkrétní opatření chce dále prodlužovat stav nouze. Zatím od vlády žádnou takovou informaci nemám,“ řekl Jurečka.

Městský soud v Praze ve čtvrtek zrušil opatření ministerstva zdravotnictví. Vláda proto musela některá opatření přijmout znovu jako krizová opatření vlády podle krizového zákona.

Přehledně: Volný pohyb osob - co můžeme a co vláda stále zakazuje

Koronavirus

Piráti mají čtyři podmínky

Piráti mají pro případnou podporu prodloužení nouzového stavu čtyři podmínky. Vláda podle nich musí složit účty za období nouzového stavu, včetně podezřelých nákupů, musí zveřejnit data a prognózy, kterými má být opatření podloženo, musí odůvodnit přijatá rozhodnutí, aby byla v souladu se zákonem a musí představit schéma pro částečné kompenzace postiženým krizí.

„Pokud nebudou tyto čtyři podmínky splněny, Piráti nebudou pro prodloužení nouzového stavu hlasovat,“ řekl Právu šéf Ivan Bartoš.

TOP 09 zřejmě proti, STAN se rozhodne

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Právu řekla, že poslanci její strany pro prodloužení hlasovat zřejmě nebudou. „Za sebe si neumím představit, že bych podpořila návrh vládě, která cíleně obchází zákon, což udělala proto, aby upřela statisícům občanů náhrady škod, a z čehož je usvědčena soudem. Taková vláda je nedůvěryhodná,“ dodala šéfka TOP 09.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana nastala nová situace kvůli chaosu ministra zdravotnictví. Jeho poslanci se rozhodnou, až vláda požádá, jistě to podrobně zdůvodní, včetně argumentů, k čemu je nouzový stav potřeba, jaká omezení jsou na základě úplně čerstvých dat nutná a zda v této situaci platí, či neplatí rozvolňování scénáře. „Celý tento chaos je zbytečný, od začátku krize upozorňujeme, že vláda musí postupovat podle krizového zákona,“ řekl Právu Rakušan.

„Z toho, co bylo dosud prezentováno, tak naše hnutí SPD nesouhlasí v tomto momentě s prodloužením nouzového stavu až o jeden měsíc. Není k tomu z ohledu ochrany životů a zdraví občanů v ČR jediný pádný důvod,“ řekl Právu šéf SPD a místopředseda dolní komory Tomio Okamura. Vládu zkritizoval za vydávání nejasných a zmatečných zpráv. Podle něj ministři schválili nejasný režim přechodu hranic. „Chceme záruky v kontrole na hranicích, že se do Česka nedostanou lidé z rizikových oblastí. Pokud vláda tyto záruky neumí dát, tak spouští hazard se zdravím lidí,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám