Hlavní obsah

Praha měla jen dvě odběrová místa, další přibyla

Právo, Stáňa Seďová

Hlavní město Praha mělo do pondělního poledne pouze tři místa, kde se lidé mohli nechat otestovat na nákazu koronavirem. Podle původních informací deníku Právo byla pouze dvě, ministerstvo zdravotnictví však následně uvedlo, že vinohradská nemocnice ze seznamu míst nedopatřením vypadla. V Praze je nejvíce nakažených.

Foto: Petr Horník, Právo

Odběrné místo na zjištění nákazy Covid-19 v areálu Nemocnice na Bulovce

Článek

Po Fakultní nemocnici Motol přestala testovat krčská Thomayerova nemocnice (TN), která rovněž nával nezvládala. Bude testovat už jen své pacienty a zaměstnance.

Po zveřejnění informace, že zbyla pouze dvě místa, a to Nemocnice Na Bulovce a Ústřední vojenská nemocnice, kontaktovalo v pondělí dopoledne deník Právo ministerstvo zdravotnictví s tím, že odběrové místo v areálu vinohradské nemocnice vypadlo ze seznamu technickou chybou a nadále funguje, tedy Praha přišla jen o odběry v krčské nemocnici a v Motole.

Mluvčí MZ Gabriela Štěpanyová uvedla, že se povedlo získat další zcela nové pracoviště pro odběry zájemců. „Thomayerova nemocnice sice bohužel ze seznamu testovacích míst vypadla, ale dočasně. Patří do něj však ještě odběrové centrum FN Královské Vinohrady, což už je i uvedeno na našich webových stránkách, a dnes odpoledne přibude ještě další odběrové centrum na Veleslavíně. To patří EUC laboratořím, kde budou testováni i samoplátci,“ komentovala dynamickou situaci Štěpanyová.

Mezitím byly odběry pro soukromou laboratoř přímo v areálu Zámku Veleslavín již zprovozněny a budou fungovat od pondělí do pátku od 8 do 12 hodin. Lidé tak budou moci vyrazit v Praze k odběru vzorků na čtyři místa, a to s platností od pondělí.

Podle statistik Ministerstva zdravotnictví ČR je nejvíce nakažených v hlavním městě, v pondělí toto číslo činilo přes 780 nakažených, za Prahou je Středočeský kraj s téměř 400 pozitivně detekovanými, ale s pěti odběrnými místy, a okolo tří stovek nemocných hlásí Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Ministerstvo má nová kritéria na testování. Nově stačí teplota nad 37,5

Koronavirus

Oba tyto kraje mají každý devět odběrových míst. Méně než Praha pak má Karlovarský a Zlínský kraj, kde si lidé mohou nechat odebrat vzorek jen na jednom místě.

Ovšem zde je výrazně méně záchytů než ve zmiňovaných krajích.

Na COVID-19 zemřelo v Česku už 31 lidí, pozitivní test má 3257 osob

Koronavirus

„Nešlo to dále udržet. Ve stanu jsme odebrali až sto padesát vzorků denně a k tomu dalších sto na infekčním oddělení. Ale my máme malou laboratoř a nemohli jsme to v takovém tlaku dále stíhat. Takže hlavním důvodem je, že jsme nedokázali navazovat testováním při takovém zájmu lidí. Další věcí je samozřejmě personální otázka a také nám docházely testovací kity,“ vysvětlil rozhodnutí mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

„Toto rozhodnutí platí do odvolání. Museli jsme tento krok udělat, protože jinak by se nám tu kupily vzorky a lidé by čekali na výsledky i dva týdny,“ dodal. Nyní bude laboratoř TN testovat pouze akutní případy, své pacienty a zaměstnance.

V Praze také odebírají vzorky lidem, které doporučí hygiena nebo praktický lékař, dvě sanitky záchranářů a dva odběrové vozy městských strážníků. Denně však jedno vozidlo dokáže odebrat 25, maximálně 30 vzorků. Jen převlečení a dekontaminace totiž lékařům a medikům, kteří chodí k pacientům domů, trvá přes deset minut.

Testovali vás na koronavirus? Nejdříve si zjistěte, jak zdravotníci informují o výsledcích

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám