Hlavní obsah

Testovali vás na koronavirus? Nejdříve si zjistěte, jak zdravotníci informují o výsledcích

– Praha
Novinky, mif

V České republice bylo doposud otestováno více než 22 tisíc lidí, kteří měli podezření na Covid-19. Každé odběrné místo má přitom svá vlastní pravidla, jak zdravotníci informují testované jedince o výsledcích. V řadě z nich přitom lékaři apelují na pacienty, aby kvůli výsledkům nevolali.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Například v pražské Thomayerově nemocnici testují od minulého pondělí. Za pouhý týden tam bylo otestováno přes 680 lidí s podezřením na Covid-19, což odpovídá zhruba 97 odběrům za den.

Množství testovaných lidí ale postupně dramaticky roste, například tento týden v pondělí již bylo odebráno 183 vzorků za jediný den. Přibližně polovinu testovaných tvoří lidé s indikací a zbytek jsou samoplátci, tedy lidé bez příznaků, kteří si za testy platí ze svého 2900 Kč.

Konec srocování na veřejnosti. Vojtěch nařídil maximálně dva lidi

Koronavirus

Právě kvůli rostoucímu množství testů lékaři na celé řadě odběrných míst prosí všechny testované jedince, aby kvůli výsledkům nevolali. „Čekáme na výsledky testů ze státní laboratoře, o kterých budeme všechny telefonicky informovat, a to ve chvíli, kdy je budeme mít k dispozici. To obvykle bývá do pěti pracovních dnů či déle. Zdravotníci budou všem volat bez ohledu na výsledek testu,“ stojí v prohlášení Thomayerovy nemocnice.

Některá odběrná místa ale zvolila jinou strategii. Například v pražské Nemocnici Na Bulovce mají lidé k dispozici dvě mobilní čísla, na kterých jim sdělí výsledky každý den od 8 do 17 hodin. Přestože lze na stránkách nemocnice dohledat informaci, že výsledky budou k dispozici do 48 hodin po testech, praxe je taková, že lidé čekají kvůli velkému náporu zhruba pět a více dnů.

Před voláním na odběrné místo kvůli výsledkům si je tedy vhodné na webových stránkách daného ústavu ověřit, jakým způsobem jsou výsledky pacientům sdělovány. V opačném případě lidé totiž budou zbytečně zatěžovat nemocniční personál.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Zemřel šestý pacient nakažený koronavirem

V pražské Thomayerově nemocnici zemřel pacient nakažený koronavirem. Muž (75) byl hospitalizován na oddělení následné péče. Měl pokročilé srdeční selhání....

Výběr článků

Načítám