Hlavní obsah

Ministerstvo má nová kritéria na testování. Nově stačí teplota nad 37,5

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšená teplota nad 37,5 stupňů, suchý kašel či dušnost. Toto jsou nová kritéria, která stanovilo ministerstvo zdravotnictví pro testování na přítomnost koronaviru. Testovat by se měly všechny osoby, které splňují aspoň jedno z těchto kritérií.

Foto: Novinky

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Testy na koronavirus mohou nyní kromě praktických lékařů a epidemiologů předepsat i pneumologové - ambulantní specialisté na plicní choroby.

Ministerstvo rovněž stanovilo doporučující kritéria pro propuštění pacientů s nemocí Covid-19 z nemocnice a domácí izolace.

ON-LINE: Babiš chce prodloužit nouzový stav. Nakažených v Česku je nově 2 279

Koronavirus

Aby pacient mohl odejít z nemocnice, musí být bez horečky a nebrat léky snižující teplotu, nekašlat a být bez příznaků plicního zánětu, případně bez jiných příznaků, které by vyžadovaly akutní péči. V ČR se zatím z celkového počtu 2297 nakažených zcela vyléčilo 10 lidí, devět jich zemřelo.

Propuštění z nemocnice neznamená, že pacient je vyléčen: většina z nich vylučuje virus ještě nějaký čas po propuštění z nemocnice. Po propuštění musí každý informovat svého praktického lékaře. Ten nařídí domácí izolaci, kde pacient sleduje svůj zdravotní stav a pečlivě dbá na dodržování hygieny. „V případě, že pacient nežije sám, pak navíc nutnosti používání obličejové roušky i doma, zákazu vycházení ven, pobytu v samostatném pokoji,(pokud je to dispozičně možné), konzumace stravy odděleně od ostatních a omezení kontaktu se členy rodiny,“ stojí v doporučení ministerstva.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Aby se mohl člověk prohlásit za vyléčeného a izolaci ukončit, musí pak splňovat následující kritéria: dodržovat karanténu alespoň čtrnáct dní, mít dvakrát po sobě negativní test na koronavirus a být aspoň tři dny bez horečky, aniž by užíval léky na její snížení. Ukončení izolace musí praktický lékař nahlásit hygienikům.

Lidé si musí v karanténě pravidelně mýt ruce a dezinfikovat je před každým jídlem, před a po použití WC, především proto, že virus se vylučuje i stolicí, zejména u dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám