Hlavní obsah

Poslanci budou opět jednat v noci. Schillerová mluví o porušování zákoníku práce

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová bude chtít řešit noční jednání Sněmovny s inspektorátem práce, jelikož podle ní může ve vztahu k zaměstnancům dolní komory parlamentu docházet k porušování zákoníku práce. Řekla to poté, co si vládní poslanci schválili program mimořádné schůze a odhlasovali projednávání zákonů v nočních hodinách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová, Jaroslav Faltýnek a Hana Válková na úterním jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Mimořádná schůze svolaná na popud vládních poslanců začala v úterý v 10 hodin ráno. Po zhruba pěti hodinách, během nichž někteří zákonodárci dlouze řečnili a vznášeli návrhy ke změně programu schůze, původní program Sněmovna schválila.

Sněmovna bude řešit zrušení EET či korespondenční volbu. Očekávají se obstrukce

Domácí

Na návrh předsedy poslanců ODS Marka Bendy pak také vládní většina odhlasovala to, aby se o naplánovaných bodech mohlo jednat po 19., 21. a 24. hodině, a to až do úplného projednání všech bodů. Fakticky to znamená, že schůze může trvat několik dní a nocí, nejpozději však musí skončit v pátek v poledne, nakdy je naplánována další mimořádná opoziční schůze k rostoucím cenám energií.

Opozice s projednáváním většiny bodů nesouhlasí a hodlá je obstruovat.

„Potřebujeme si tady dát toto noční cvičení, abychom zjistili, kdo má většinu,“ prohlásil při svém návrhu Benda.

Na to záhy reagovala šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, podle níž tímto postupem může být porušován zákoník práce. Upozornila například na to, že noční jednání se týká i provozních zaměstnanců Sněmovny.

Pokud začnete standardně jednat a do rozumné večerní hodiny zvládneme první tři body, udělám vše pro to, abyste měla prostor se v noci věnovat spánku
šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný na adresu Aleny Schillerové

„Noční jednání nebyla v minulém období zvykem. Teď se z toho stala taková zvyklost. My budeme hlasovat proti, ale vy si to prosadíte, protože máte ve Sněmovně většinu. Nejsem si ale jistá, jestli nedochází k porušování zákoníku práce, hygieny práce,“ prohlásila Schillerová.

Schillerová: V noci se má spát 

Současně dodala, že až si pětikoalice „prosadí svou vůli“, tak se její hnutí hodlá obrátit na inspekci práce. „Myslím, že to není v pořádku, nemluvě o zdravotním hledisku,“ dodala s tím, že by se v noci lidé měli věnovat spánku. „Až tu vůli prosadíte a zrealizujete, tak bezesporu se budeme muset obrátit na vedení Sněmovny, případně budeme muset uvědomit inspektorát práce,“ řekla.

„Nabízím vám, že pokud začnete standardně jednat a do rozumné večerní hodiny zvládneme první tři body, udělám vše pro to, abyste měla prostor se v noci věnovat spánku. Pokračovali bychom tak zítra,“ reagoval na slova Schillerové šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný.

Jak by vypadalo korespondenční hlasování v českých volbách

Volby

V následujících hodinách a možná i dnech by poslanci měli projednat využívání biomasy jako energetického zdroje, úplné zrušení elektronické evidence tržeb, zpřísnění střetu zájmů, návrh na zavedení korespondenční volby, zrušení stavu pandemické pohotovosti či snížení plateb za státní pojištěnce.

Schillerová: Za státní pojištěnce půjdeme na barikádu

Domácí

S většinou bodů opozice důrazně nesouhlasí a hodlá jejich prodiskutování obstruovat. Hnutí ANO hodlá brojit proti snižování plateb za státní pojištěnce o 14 miliard korun. Problém s tím má i hnutí SPD, podle něhož se odčerpáním peněz zhorší dostupnost a kvalita zdravotní péče. Kromě toho jim vadí i korespondenční volba.

Reklama

Související články

Vláda chystá změny služebního zákona

Ministerstva čekají v budoucnu velké změny. Má se změnit struktura jejich vedení, nejvyšší státní úředníci se budou muset o své posty ucházet opakovaně.

Výběr článků

Načítám