Hlavní obsah

Vláda jedná o cílené pomoci rodinám a samoživitelům

Praha

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu ve Strakově akademii jedná o pomoci pro rodiny s dětmi a samoživitele, kterým se zvyšují životní náklady kvůli růstu cen. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by měla vláda konkrétní kroky oznámit po středečním jednání.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 13.4.2022

Článek

„Po vládě bychom měli být schopní říct další kroky pomoci domácnostem, především skupině rodičů, samoživitelů a samoživitelek. Věřím, že se dneska shodneme,“ řekl při příchodu na Úřad vlády Jurečka.

Pomoc by měla být podle něho cílená, nikoli plošná „Budeme schopni dát rodinám s dětmi výraznou podporu tak, aby byly pokryty náklady, které rostou,“ doplnil.

Šéfka TOP 09 ujišťuje: Nenecháme nikoho padnout

Domácí

Konkrétně se debatuje o zvýšení rodičovského příspěvku, růstu daňové slevy na poplatníka, slevy na dítě nebo o jednorázovém příspěvku rodinám.

Tématem jednání je i situace na Ukrajině, ministři se mohou zabývat dalšími kroky souvisejícími s válkou a uprchlickou krizí.

Aktuálně se řeší i zastavení dodávek plynu z Ruska do Polska a Bulharska. Česká republika je zatím na ruském plynu energeticky závislá. Šéf vlády nicméně dopoledne uklidňoval, že kabinet nemá zatím informace ani signály, že by Česku hrozilo zastavení dodávek plynu z Ruska.

Podle Fialy je ale nutné s tím počítat, vláda proto dělá kroky k tomu, aby zajistila dostatek plynu pro domácnosti i firmy. Podrobnosti ale ministerský předseda dopoledne novinářům nesdělil.

Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Ekonomika

Současně se ministři zabývají i situací kolem koronaviru. Kabinet projedná nákup léku Paxlovid. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dříve uváděl, že chce koupit 50 tisíc dávek, které budou stát miliardu korun.

Antivirotikum, které doporučuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), má být účinné na všechny varianty covidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám