Hlavní obsah

Staré kotle na uhlí mohou topit ještě dva roky, schválila Sněmovna

Ačkoli se zdálo, že starým kotlům na tuhá paliva v Česku už odzvoní, poslanci ve středu rozhodli, že termín zákazu jejich provozu se posune o dva roky, a to na 1. září 2024. Vládní návrh argumentuje tím, že na trhu nyní existuje pouze omezený počet montážních společností a nedostatek výrobků, které mají být nově instalovány.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

V kotlích na tuhá paliva lze spalovat leccos. V ovzduší je to pak pořádně cítit

Článek

Vláda předpokládala, že situace se může i zhoršit - například kvůli nedostatku železa a oceli na trhu. Odklad se proto týká stacionárních zdrojů na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu do 300 kW v rodinných domech, bytových domech a stavbách pro rodinnou rekreaci.

V rámci schvalovaného balíku opatření, který má pomoci lidem s rostoucími cenami pohonných hmot, změna prošla i Sněmovnou. Balík prošel ve zrychleném řízení v prvním čtení a nyní jej dostane k posouzení Senát.

Zákaz provozu starých kotlů na uhlí se posune o dva roky

Stalo se

Domácnosti měly původně vyměnit staré kotle takzvané 1. a 2. emisní třídy, ve kterých spalují uhlí, dřevo a další tuhá paliva, nejpozději do letošního září. Tyto kotle mohou být i desítky let staré a vypouštějí do ovzduší nejvíce škodlivin.

Stát tak původně již v roce 2012 nařídil, že letos, tedy v roce 2022, používání nejstarších kotlů skončí.

Sněmovna schválila konec povinného přimíchávání biosložky do paliv

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám