Hlavní obsah

Pendleři čekali na bezplatné testování na covid na bavorském přechodu i přes hodinu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorská Železná Ruda

I přes hodinu čekali v pondělí ráno pendleři ve frontě na bezplatný test na covid-19 na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein (Bavorská Železná Ruda) na Klatovsku, v těsném sousedství české Železné Rudy. Až do středy tu mají čeští občané pracující v Německu možnost nechat se zdarma otestovat. Mobilní odběrové místo je otevřené od šesti ráno do šesti večer.

Testování pendlerů na česko-bavorských hranicíchVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Do dvanácté hodiny jsme odebrali vzorky více než dvěma stovkám zájemců,“ řekl Právu na místě jeden z členů německého zdravotnického personálu. Podle něj největší nápor byl kolem sedmé ráno, kdy sem dorazily desítky lidí.

Jiří Sýkora z Železné Rudy byl jedním z pendlerů, který na odběrové místo přijel ráno, ale vzdal to. Vrátil se až kolem jedenácté dopoledne. „Ráno to bylo na dlouho. Teď jsem byl za deset minut hotový,“ řekl Právu. Podle něj je samotný odběr rychlý. „Je to tak, že vejdu dovnitř a zastrčím do skeneru kartičku německé pojišťovny. Pak nahlásím telefonní číslo a jdu na výtěr z krku,“ pokračoval Sýkora s tím, že výsledky testu jsou do dvou dnů. „Zavolají mi, jen pokud budu pozitivní,“ doplnil pendler.

Roušky mají být povinné i na zastávkách MHD

Koronavirus

Ještě minulý týden po něm zaměstnavatel test nechtěl. „Teď si myslím, že už ho bude vyžadovat. Tak jsem si ho nechal preventivně udělat, když se naskytla tahle příležitost. Nejsem si zcela jistý, zda by mi firma test u nás proplatila,“ upozornil Sýkora.

Připomněl také situaci z jara. „To nám Němci říkali, že v rouškách šíříme paniku, a měli jsme si je sundávat. Jakmile jim ale někdo svrchu řekne, že to má být takhle, tak poslechnou jako ovce, dokud jim zase někdo neřekne, že je konec,“ uzavřel Sýkora.

Přehledně: Nové změny od pondělí

Koronavirus

Testování Čechů na přechodu Bayerische Eisentein financuje vládní obvod Dolní Bavorsko. Podle koordinátorky česko-bavorské spolupráce Simony Finkové ze Zemského úřadu v Regenu chce zemský okres tímto krokem, který zatím žádný jiný česko-bavorský přechod nezvolil, ulehčit zahlceným testovacím kapacitám v ČR.

Mobilní testovací stanice je umístěna na parkovišti u bývalého bazénu, testuje se tam bez předchozího objednání. Zhruba každou minutu přijedou dvě až tři auta s českou espézetkou. Přímo na hranici nejsou zatím žádné kontroly. Auta projíždějí oběma směry plynule. Parkoviště u freeshopu na české straně hranice bylo dopoledne téměř celé zaplněné auty s německou poznávací značkou. Uvnitř obchodu je čilý ruch. „Němci jezdí nakupovat pořád,“ říká prodavač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám