Hlavní obsah

Od středy se zavřou všechny školy

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od středy se zavřou všechny školy kromě mateřských, a to až do 1. listopadu. V pondělí večer o tom rozhodla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Opatření mají zlepšit epidemiologickou situaci v České republice.

Školy zůstanou otevřené pro děti zdravotníkůVideo: ČTK

 
Článek

„Máme jeden pokus, který musí být úspěšný. Nejbolestivější opatření, o kterém jsme rozhodli, je uzavření škol. Víme, kdy tyto školy otevřeme. To bude druhého listopadu, ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) to potvrdil,” uvedl premiér.

Vládní opatření pro školy bude trvat do 23. října, v následujícím týdnu budou následovat již vyhlášené pětidenní covidové prázdniny, které potrvají až do 1 listopadu. Děti by tak při příznivém vývoji mohly jít znovu do školy 2. listopadu.

„Omlouvám se ředitelům škol i rodičům, kteří jsou v neustálé nejistotě, ale je to nutné,“ řekl Plaga.

O děti zdravotníků může být postaráno, plánuje vláda

Domácí

Jiná pravidla pak budou platit pro děti zdravotníků, jejich ruce jsou totiž potřeba při péči o pacienty. Nemělo by se tak stát, že budou muset zůstat doma.

„Vytvoříme prostory k zajištění péče o děti pracovníků záchranného integrovaného systému. Hlavně tedy pro lékaře a sestřičky,” vysvětlil Babiš.

Změní se ale také pravidla ošetřovného. Rodiče dětí budou pobírat ošetřovné ve výši 60 procent základu platu. „Minimum ale bude 400 korun denně,” sdělil premiér.

Situace v České republice se každým týdnem zhoršuje. V pátek přibylo rekordních 8615 nových případů. Kabinet tak přichází s dalšími opatřeními téměř každý den, poslední vyhlásila v pátek a začala platit dnes.

Výběr článků

Načítám