Hlavní obsah

Návštěva Pompea: Zaskočení Češi, zklamaní Američané

Právo, Jan Rovenský

Úsměvy a pochvaly směrem k veřejnosti, ve skutečnosti ale nepříjemné překvapení pro české politiky a zklamání pro Američany. Tak mluví vysoce postavení diplomaté o dvoudenní návštěvě ministra zahraničí USA Mikea Pompea v Česku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mike Pompeo a Andrej Babiš při středečním setkání v Praze.

Článek

Šéf americké diplomacie zaskočil premiéra Andreje Babiše svým proslovem na tiskové konferenci po jednání delegací na Úřadu vlády. Zatímco čeští diplomaté předem věděli, že Pompeo se ostře pustí do Moskvy a Pekingu při projevu v Senátu, už netušili, že táž slova řekne ještě dřív před novináři ve Strakově akademii, neboť jednání delegací to ani nenaznačovala. O Rusku a Číně se tam Pompeo zmínil jen letmo.

„Mluvilo se o spojenectví, kyberbezpečnosti, armádních výdajích. Babiše hlavně zajímal obchod, vědecká spolupráce, čeští vědci v USA, vysoké školy, léky proti koronaviru nebo dohoda o obchodu mezi Spojenými státy a EU,“ popsal Právu jednání důvěryhodný zdroj.

Čínská ambasáda se ohradila proti Pompeovým výrokům při návštěvě Česka

Domácí

„O Číně se mluvilo jedině v intencích, že Pompeo řekl, že i přes podepsanou obchodní dohodu Pekingu příliš nevěří. To se setkalo spíš s pochopením, protože Babiš kritizoval obchodní deficit mezi ČR a Čínou v neprospěch Česka. Rozhovory byly veskrze pozitivní a přátelské,“ uvedl zdroj.

Pompeo po jednání s Babišem a s dalšími členy vlády varoval na tiskové konferenci před hrozbou Ruska a Číny, Česko vyzýval, aby si dále chránilo svobodu a demokracii před těmito dvěma zeměmi.

Zeman s ministrem USA Pompeem řešil vzájemné vztahy a obchod

Domácí

Sprcha pro USA: Rosatom ani Huawei Češi neodstřihli

Plány na dostavbu Dukovan označil Pompeo za velkou příležitost, jak zajistit větší energetickou bezpečnost. O zakázku za 160 miliard má zájem mj. americký Westinghouse.

„Těšíme se na spolupráci při dostavbě Dukovan. Pokud by tam měli mít zásadnější vliv Rusové, tak to by podkopalo nezávislost ČR,“ varoval Pompeo s tím, že USA chtějí, aby se Česko „dobře rozhodlo“. Podobně Pompeo mluvil i o výstavbě sítí 5G: „Je to volba ČR. Jsem si jistý, že uděláte dobré rozhodnutí, co se týče autoritářství a demokracie.“

Právě Američané si od návštěvy Česka slibovali, že Praha slíbí, že z tendru na dostavbu Dukovan vyřadí ruský Rosatom a čínský China General Nuclear Power a při budování sítí 5G odstaví čínský Huawei.

Pompeo varoval Česko před vlivem Ruska a Číny

Domácí

Místo toho se Američanům dostalo studené sprchy. „Nemám pocit, že by tu Čína nebo Rusko měly zásadní vliv na politický život, svobodu nebo demokracii. Jsme svrchovaná země, nevnímám to jako zásadní hrozbu,“ reagoval na Pompeovo varování před novináři vedle amerického ministra stojící Babiš.

K dostavbě Dukovan premiér podotkl, že vláda sice vnímá zájem Washingtonu i strategickou spolupráci, ale že investorem je ČEZ, je třeba se řídit evropskými pravidly a že rozhodnutí bude na další vládě. A ohledně sítí 5G připomněl, že žádné rozhodnutí nepadlo a že názory na vliv Huawei se různí.

Pompeo v Praze: Amerika bude vždy s vámi

Domácí

Pompeovi připomněl, že Trump pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na summit G8 nebo že SRN s Ruskem má propojit plynovod Nordstream.

„Z tohoto hlediska byla návštěva zase pro Američany zklamáním. Pompeo doufal, že po podpisu květnové deklarace o bezpečnosti 5G sítí mezi Prahou a Washingtonem zakáže ČR Huawei a že dostane příslib pro Westinghouse. A to se nepodařilo,“ dodal zdroj s tím, že nakolik to ovlivní vzájemné vztahy, ukáže až čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám