Hlavní obsah

Čínská ambasáda se ohradila proti Pompeovým výrokům při návštěvě Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo neopodstatněně útočí na Čínu, očerňuje ji a podněcuje neshody mezi jinými zeměmi a Čínou. Čínské velvyslanectví v ČR tak reagovalo na Pompeovy výroky při návštěvě České republiky v prohlášení svého mluvčího.

Foto: Pool, Reuters

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo (vlevo) s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO)

Článek

Podle ambasády jsou slova šéfa americké diplomacie „plná ideologických předsudků a myšlenek studené války, které jdou proti trendu dnešní doby.”

Pompeo po středečním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) mimo jiné uvedl, že Komunistická strana Číny se snaží zničit západní demokracie a rozbít západní spojenectví.

Pompeo v Praze: Amerika bude vždy s vámi

Domácí

V Senátu označil Čínu za závažnější hrozbu než Rusko a ocenil záměr předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) navštívit na přelomu srpna a září Tchaj-wan. Uvedl také, že partnerství s ruskými a čínskými státními podniky při výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám