Hlavní obsah

Pompeo varoval Česko před vlivem Ruska a Číny

• Aktualizováno
Novinky, ber, jas

Premiér Andrej Babiš (ANO) se sešel s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Pracovně spolu poobědvali v Kramářově vile. Po schůzce před novináři Pompeo mluvil o důležitosti boje za svobodu, snaze o posílení vlivu Ruska a Číny i o možném zapojení amerických firem při dostavbě jaderné elektrárny Dukovany.

Společná tisková konference Andreje Babiše a Mikea Pompea ve Strakově akademii Video: ČTK

 
Článek

Americký ministr připomněl, že USA nabízejí ČR i dalším evropským zemím podporu proti autoritářským režimům, jakými jsou Čína pod vedením komunistické strany, či Rusko, které se podle Pompea snaží rozbít západní alianci.

K dostavbě Dukovan Pompeo uvedl, že některé státy by mohly strategickou  infrastrukturu využít ke snahám ovlivňovat dění v ČR. Výslovně zmínil, že větší ruské zapojení by mohlo podkopat nezávislost ČR. Americká společnost Westinghouse je jedním ze zájemců o zakázku na stavbu nového bloku.

Pompeo rovněž připomněl a vysoce ocenil zapojení českých vojáků  v rámci zahraničních misí. Zmínil výročí konce II. světové války, které si připomněl v úterý při návštěvě Plzně.

Babiš po jednání s americkou stranou připomněl, že se poprvé s Pompeem setkal už v roce 2015. Spojené státy označil za hlavního spojence Česka a dodal, že obě země  mají „dobré nadstandardní vztahy“.

Rozumíme si

Během setkání se věnoval zejména obchodním vztahům EU, potažmo ČR se Spojenými státy. Připomněl také úspěšné české vědce.

„Jsme poctěni, že pan ministr začal u nás,“ ocenil Babiš návštěvu. Myslím, že ta debata byla fajn, že si rozumíme,“ dodal Babiš.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš přijal v Praze amerického ministra zahraničí Mikea Pompea.

Pracovního oběda se zúčastnil také vicepremiér a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministr obrany Lubomír Metnar (oba za ANO).

Americký ministr se ve středu sejde i s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). V horní komoře parlamentu přednese projev a pak se zúčastní debaty se senátory a pozvanými hosty. Vystrčil v úterý naznačil, že Pompeo by mohl podpořit jeho chystanou cestu na Tchaj-wan, k níž mají česká vláda a prezident kritický postoj.

Americký ministr Pompeo navštívil Plzeň

Domácí

Pompea čeká během středy i setkání s prezidentem Milošem Zemanem, které podle americké diplomacie bude spíš jen zdvořilostního rázu. Tématy jednání s českou hlavou státu by měly být ekonomické otázky nebo spolupráce v rámci NATO.

Babiš přivítal v Kramářově vile ministra zahraničí USA PompeaVideo: ČTK

Česko je první zastávkou na Pompeově cestě po střední Evropě. Ve čtvrtek ráno bude americký ministr pokračovat do Slovinska, následně navštíví také Rakousko a Polsko. Jde o první návštěvu ministra zahraničí USA v ČR od roku 2012, kdy do Prahy přijela Hillary Clintonová.

Schůzka s podnikateli

Už dopoledne se Pompeo setkal se zástupci pěti českých a amerických technologických firem. Na schůzce v rezidenci amerického velvyslance Stephena Kinga jednali o kybernetické bezpečnosti a o ekonomickém rozvoji, uvedla na Twitteru americká ambasáda v Praze.

„Ministr Pompeo dnes v rezidenci americké ambasády v Praze hostí kulatý stůl se zástupci technologického sektoru. Tématem je ekonomický rozvoj a také kybernetická bezpečnost,” napsala ambasáda.

Schůzky se zúčastnili technický ředitel Avastu Michal Pěchouček, generální manažer společnosti Cisco v Česku Michal Strachník, Milena Jabůrková z vedení IBM, předseda představenstva firmy Y Soft Václav Muchna a ředitel společnosti STRV Lubo Smid.

Kybernetická bezpečnost byla jedním z témat, o němž chtěl Pompeo jednat i s českými politiky. Spojené státy v posledních letech upozorňují na riziko, které podle nich představují pro kybernetickou bezpečnost čínské technologické firmy, zejména Huawei.

Reklama

Výběr článků

Načítám