Hlavní obsah

Pompeo v Praze: Amerika bude vždy s vámi

Novinky, Klára Beranová
Praha

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo varoval ve svém středečním projevu v Senátu před tím, že se Čína a Rusko snaží rozbít českou demokracii. Vyzval proto národ, aby hájil svobodu a nezávislost země. Amerika je podle něho zemí, která vždy zaručovala svobodu a vždy bude stát po boku Česka. Kvůli tomu podpořil také cestu šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Článek

„Rusko se snaží odtrhávat vaši demokracii prostřednictvím informačních útoků. Snaží se přepsat vaši historii,” sdělil v projevu Pompeo.

Větší hrozbou je ale pro Česko nyní podle něj Čína. „Dnes je tu ale ještě větší hrozba, a to je Čínská lidová republika a její kampaň. Není to o zbraních, tohle je úplně jiná válka.”

Pompeo varoval Česko před vlivem Ruska a Číny

Domácí

V tuzemsku jsme podle něho nyní svědky ovlivňování politiků a bezpečnostních složek právě ze strany Číny.

Vystrčilovi popřál štěstí

V souvislosti s tím ocenil cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. „Přeji mu hodně štěstí. Američané vás v tom budou vždy podporovat,” řekl Pompeo.

Delegace na Tchaj-wan bude mít 90 členů. Poletí komerčním letadlem

Domácí

Zároveň vyzval český národ, aby hájil nezávislost země. „Odolat hrozbám je velmi obtížné. Vyzývám vás, hajte svobodu a svrchovanost, za kterou jste bojovali v roce 1989. Váš národ má na to všem ukázat, jaké to je bojovat za svobodu,” uvedl ministr.

Dnes i v budoucnosti bude Amerika s vámi. Bojujeme za lidská práva a svobody. Bůh vám žehnej.
Mike Pompeo

Lidem se podle něho musí vysvětlit, jakou cenu zaplatí, pokud nebudou bojovat. „Musíme dohlížet na čínské investice. Musíme hovořit o tom, jaké aliance je třeba vytvořit mezi Amerikou a Evropou a jak bychom se mohli vyzbrojit,” nastínil bez podrobností.

Americký ministr Pompeo navštívil Plzeň

Domácí

„Závěrem chci říci, že po třech dekádách svobody můžete vidět to ovoce, které s sebou nese. Dnes i v budoucnosti bude Amerika s vámi. Bojujeme za lidská práva a svobody. Bůh vám žehnej,” ukončil Pompeo projev.

Reklama

Výběr článků

Načítám