Hlavní obsah

Nákaza se v Moravskoslezském kraji rozšířila do dalších nemocnic a firem

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Hygienici v Moravskoslezském kraji za posledních 24 hodin zaznamenali dalších 67 nových nakažených. Nejvíce pozitivních případů pochází z Karvinska, a to 33. Nakažení se objevili v dalších zdravotnických zařízeních a firmách.

Článek

„Jedná se například o Psychiatrickou nemocnici v Opavě, kde byla jedna pozitivní pacientka. Dále jsme řešili výskyt dvou pozitivních osob na chirurgickém oddělení Městské nemocnice Bohumín, další pozitivní pacient byl řešen i v Městské nemocnici Ostrava,“ sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová.

Ve všech zařízeních nařídila hygiena protiepidemická opatření a testování osob, které byly v kontaktu s nakaženými.

„Další ohnisko jsme nalezli ve florbalovém klubu v okrese Opava, kde jsou zatím tři pozitivně testované osoby, šetření i zde probíhá. Řešíme i další přeshraniční pracovníky ve firmě v Kopřivnici na Novojičínsku,“ dodala Svrčinová. Jde o firmu Erich Jaeger, kde zatím byli zjištěni čtyři nemocní lidé, z nich jsou tři pendleři z Polska. „Další tři nakažení pendleři se dnes objevili ve firmě Brembo Czech v Ostravě,“ doplnila hygienička.

Foto: Aleš Honus, Právo

Roušky jsou povinné v dopravních prostředcích v celém Moravskoslezském kraji.

Protiepidemická opatření pak hygiena nařídila i na Bruntálsku, a to na Oddělení ošetřovatelské péče Dvorce, protože zde vzniklo podezření na infekci u pacientky z Opavska.

Starostové žádají uvolnění

Ve čtvrtek by hygienici měli vyhodnotit stávající opatření, spekuluje se o zmírnění opatření na Bruntálsku či Opavsku, kde se nákaza téměř nevyskytuje. To požadují starostové obcí v těchto regionech. Vzdálenost od ohnisek nákazy je prý značná. „Pro lepší představu vzdáleností: za lokální ohnisko v Plzni by musela být přijata opatření v Praze," uvedli starostové v dopise hygienikům.

V Moravskoslezském kraji je celkem 3821 pozitivních osob. Nově nakažení se objevili i z plošného testování horníků v dolech ČSM a to celkem 34 osob. Od neděle, kdy opakované plošné testování začalo, jde o 56 pozitivních horníků. Nyní se testují horníci v dole ČSA.

Reklama

Výběr článků

Načítám