Hlavní obsah

Na zdravé lidi vakcína proti chřipce nejspíš nezbyde

Právo, Stáňa Seďová

Do Česka už dorazilo prvních 427 tisíc vakcín proti chřipce. Celkem by se měli praktičtí lékaři dočkat 850 tisíc balení, slíbil Svaz zdravotních pojišťoven. Z toho vyplývá, že dodávka nebude stačit ani pro všechny zdravotníky, osoby nad 65 let a rizikové pacienty, kteří mají nárok na očkování zdarma. Zdravý jedinec, který by si chtěl očkování zaplatit, je téměř bez šance.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vakcín proti sezonní chřipce bude letos nejspíš nedostatek. Ilustrační foto

Článek

„Standardně se ročně očkuje sedm procent obyvatel, podle slíbené dodávky budou letos vakcíny pro osm a půl procenta obyvatel. Nicméně s pravděpodobně zvýšeným zájmem u rizikových skupin, tedy zdravotníků, starších 65 let a chronicky nemocných, kteří mají nárok na vakcínu zdarma, to znamená, že tento objem vakcín nebude stačit ani pro ně,“ řekl Právu Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR.

Jak redakci prozradil, dostaly se k němu prý informace, že by vakcín snad mohlo být i víc. Zdravotnických pracovníků v Česku je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR okolo 267 tisíc, lidé ve věku nad 65 let tvoří 19 procent obyvatelstva, tedy okolo dvou milionů lidí, a např. počet diabetiků se v tuzemsku odhaduje na 860 tisíc.

Dorazí 850 tisíc chřipkových vakcín

Domácí

Jedinou šancí pro zbylé zájemce nebo zdravé jedince o vakcínu je jejich praktický lékař, který měl na začátku roku, kdy se vypisují objednávky na vakcíny proti chřipce, velké oči a objednal jich víc, aniž tušil, že za několik týdnů přijde koronavirová pandemie.

„Já jsem doživotní optimista, a tak i když objednáváme vakcíny předem a hradíme je z vlastních zdrojů, pojišťovna nám je totiž proplatí až po aplikaci pacientům, objednával jsem jich letos plus minus stejně, možná malinko víc. A to přesto, že v loňském roce přišly vakcíny pozdě, až na přelomu října a listopadu, a pak se jich, pokud vím, muselo spálit 30 až 40 tisíc. A to jsou náklady, které nese praktik. Nyní mám však informace, že bychom mohli očkování dostat už v průběhu září. Čím dřív, tím líp,“ doufá Šonka.

Právě u praktiků-optimistů by mohli zájemci o očkování pochodit. „Každý lékař objednává jiné množství, takže samoplátce má šanci, že se k vakcíně dostane takto. Tedy šance není úplně nulová. Pak ho čeká uhradit částku okolo 300 korun za očkování a někteří lékaři si účtují ještě aplikaci, takže pa­cient může dohromady zaplatit 500 korun,“ dodal šéf českých praktiků.

Lékaři tvoří pořadníky

Někteří praktici zájemcům, kteří volají do ordinací už nyní, dokonce vytvořili rezervační systém, kde se mohou zapsat na čekanou. Jiní pořadníky odmítají s tím, že upřednostní ohrožené pacienty, tedy diabetiky, kardiaky a pacienty starší pětašedesáti let.

Souběh chřipky a koronaviru může dorazit i odolné, říká Maďar

Domácí

Svaz zdravotních pojišťoven minulý týden informoval, že je objednáno 850 000 vakcín, tedy o třetinu víc než loni. Podepsal smlouvy s dodavateli, společnostmi Sanofi a Mylan. Sanofi Pasteur už dodala do Česka 427 tisíc balení vakcíny. Zbývající část dodávky, která činí celkově 520 000 balení, firma slíbila dodat ve druhé polovině září.

Výrobci vyvíjejí novou vakcínu každý rok, protože její složení vždy přizpůsobují tomu, jaké typy viru budou podle jejich odhadu kolovat. Letošní zvýšený zájem lidí o očkování po celém světě pochopitelně pramení z obav ze souběhu onemocnění chřipky a covidu-19, který by mohl výrazně zhoršit dopad na pacienta.

Plyne také z doporučování Ministerstva zdravotnictví ČR a naléhání lékařských kapacit, které se jednak obávají následků souběhu onemocnění a také zbytečného testování a stresu nemocných, protože symptomy obou nemocí jsou prakticky stejné. Na chřipku u nás zemře ročně až 1500 lidí. Covid má v souvislosti s dalšími nemocemi na svědomí do včerejšího dne 416 životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám