Hlavní obsah

Na remdesivir čekají tři české nemocnice

Právo, Stáňa Seďová

Čeští pacienti ohrožení na životě nemocí covid-19 by se měli dočkat léčby experimentálním lékem remdesivir v pražské Nemocnici na Bulovce, ve FN v Motole a FN Brno. Všechna pracoviště redakci Práva svou účast na programu potvrdila s tím, že počítají s dodáním léku pro indikované pacienty.

Foto: Pool, Reuters

Lahvička s lékem Remdesivir ukázaná na tiskové konferenci v Hamburgu

Článek

Ve čtvrtek by měl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) oznámit schválení programu.

Přestože americký výrobce remdesiviru, společnost Gilead Sciences, má podle generálního manažera v ČR Pavla Březiny v tuto chvíli jen omezené množství zásob, od ledna pracuje na rozšíření výroby a umožní dodání léku do tří vybraných center v Česku na základě žádosti ošetřujícího lékaře. Do konce října by se měl lék, který by jim mohl zachránit život, dostat až k půl milionu pacientů v kritickém stavu na celém světě.

Česko už o dokumentaci požádalo a společnost ji zaslala. Dokument EMA (Evropské lékové agentury) popisuje, jakých pacientů se doporučení týká, vysvětluje, jak remdesivir používat, a podává informace o bezpečnosti přípravku.

Cílem je do konce května dodat remdesivir pro 140 tisíc pacientů, říká zástupce výrobce

Koronavirus

„Rychlé posouzení Evropskou lékovou agenturou vítáme. Protože jsme si vědomi aktuální naléhavé situace, stanovisko pro ministerstvo zdravotnictví, v němž zapojení do programu podpoříme, už připravujeme a bezodkladně jej vydáme,“ oznámila ředitelka SÚKL Irena Storová.

Lékař Martin Balík: U zdravých je hrozba těžké formy minimální, mám strach ze zneužití epidemie

Koronavirus

Pacienti na plicní ventilaci i JIP

Na léčbu remdesivirem, u nějž bylo v laboratorních podmínkách prokázáno, že je účinný proti viru SARS-CoV-2 i jiným typům virů (SARS-CoV a MERS-CoV), se už vybraná česká pracoviště připravují.

„Byli jsme určeni jako jedno z center, kde se bude léčit tímto experimentálním lékem. Zatím ale žádný pacient hospitalizovaný v naší nemocnici s covid-19 není k této léčbě remdesivirem indikován. Ve FN Motol máme aktuálně dvanáct pacientů s covid-19, tři z nich jsou na umělé plicní ventilaci,“ sdělila redakci Ludmila Šimáčková z tiskového oddělení FN Motol.

K dispozici bude léčba remdesivirem, jehož účinnost u pacientů napadených tímto typem koronaviru nebyla v reálném prostředí zcela prokázána, i v moravské metropoli.

„Jsme zařazeni mezi tři nemocnice v ČR, které ho budou mít. FN Brno s jeho použitím počítá,“ oznámil Právu mluvčí brněnské nemocnice Pavel Žára, ale nechtěl komentovat, zda u nich některý hospitalizovaný pacient na tento lék čeká.

V Nemocnici na Bulovce, jejíž pacienti by se též měli dočkat možnosti léčby experimentálním lékem, je v podle mluvčí Simony Krautové v tuto chvíli 45 nakažených koronavirem, z toho šest pacientů bylo umístěno na jednotku intenzivní péče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám