Hlavní obsah

Remdesivir mohl pacientovi pomoci, jistotu však lékaři nemají

Aktualizováno

Stav pacienta v kritickém stavu, který se léčí s nemocí COVID-19 a dostává experimentální lék Remdesivir, se zlepšil a mohl být odpojen od mimotělního oběhu. V odhadech, do jaké míry pacientovi pomohl právě tento lék, jsou lékaři opatrní.

Záznam: TK všeobecné fakultní nemocnice k výsledkům podání experimentálního léku remdesivir pacientovi s těžkým průběhem koronavirové infekce Video: ČTK

 
Článek

Ředitel nemocnice Martin Feltl řekl, že situace se „vyvíjí mírně pozitivním směrem“ ale zdůraznil, že stav pacienta zůstává velmi vážný, byť se zlepšuje.

Ošetřující lékař Martin Balík připomněl, že lékaři na lék čekali sedm dní a v mezidobí se snažili dělat maximum. „Zřejmě nám ten lék mohl pomoci, ale uzdravují se i pacienti bez Remdesiviru, takže v tom nemáme jistotu,“ dodal Balík a připomněl, že stav pacienta se začal zlepšovat již před podáním léku.

„Nemáme jistotu, že Remdesivir je ta klíčová substance, zatím je to experimentální léčba,” uvedl Balík. „Neumíme si to vyzkoušet bez léku a s lékem,” doplnil Feltl.

„Mysleli jsme si, že ho ztratíme hned zkraje,“ popsal Balík situaci,v níž se pacient do VFN dostal. Připustil rovněž, že indikace léku Remdesivir u tohoto pacienta byla hraniční a do budoucna bude nutno určit, kteří pacienti lék v případě jeho schválení dostanou.

Muž je na umělé plicní ventilaci a lékaři by jej rádi co nejdříve z prostředí intenzivní péče, která je pro pacienta náročná a delší pobyt komplikuje rekonvalescenci.

Podání léku musel schválit výrobce

Pacient je ve VFN hospitalizován na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM). Muži, který pracoval jako taxikář, selhaly v důsledku onemocnění Covid-19 plíce.

S poskytnutím léku musel souhlasit výrobce – společnost Gilead, která lék poskytla v rámci pokusné léčby. Společnost v pondělí kvůli enormnímu zájmu s udělováním povolení k pokusné léčbě přestala. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Klinické testy léku Remdesivir začaly v USA před několika dny. Lékaři chtějí do testů zapojit dohromady na 400 lidí v 50 zemích. Polovině z nich přitom dají Remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by mohly být na konci března.

V Česku zemřelo už 9 lidí s koronavirem, dvě ženy z pražského domova seniorů

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám