Hlavní obsah

Moravskoslezská hygiena ruší opatření. Lidé jsou naštvaní, že roušky neodloží

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všechna opatření, která dosud platila proti šíření koronaviru na Moravě a ve Slezsku, se ruší. Ale až od 1. září. Znamená to, že roušky lidé na Frýdecko-Místecku, kde zatím platila nejpřísnější opatření v tomto regionu, ve veřejné dopravě či na úřadech a akcích opět neodloží. Důvodem je to, že od 1. září začínají v Česku platit celoplošná opatření vydaná ministerstvem zdravotnictví.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„To už je fakt na hlavu. Nic proti jiným městům, třeba Praze, kde už mají podobná čísla, jako byla u nás. Ale mají tam jiná, tedy spíše nulová omezení, oproti nám tady. Kromě tedy toho metra. Všude se ptám, ale nikdo mi to nevysvětlil. Takže teď plynule přejdeme z krajského omezování do celostátního omezování. Proč je tedy ten semafor?“ zlobí se například Michal Válek z Frýdku-Místku.

„Celé léto tady ve vedru dýcháme do těch propocených roušek v budovách i v MHD. Až z toho onemocníme, tak jsem zvědavá, kdo nám pomůže. Ruší nám a omezují akce. My jsme se s manželem rozhodli, že se odsud odstěhujeme do jiného kraje. Zvažujeme střední Čechy. Už máme nějaké nabídky práce i pronájmy vyhlídnuté. Tady se na lidi kašle a není to poprvé,“ svěřila se zase Právu pětatřicetiletá Kateřina H. z Třince.

„No akorát teda od úterka nebudeme muset mít roušky v obchodech a v autě, jinak to zůstane stejné, ne? Já už jsem z toho jetel,“ ptá se na Facebooku další obyvatel Frýdku-Místku.

Na poslední chvíli do Chorvatska? Největší riziko představuje Dalmácie

Cestování

Ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová uvedla, že ke zrušení mimořádných opatření v Moravskoslezském kraji dochází, protože se zde významně uklidnila epidemiologická situace. „Nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel a ani významně nerostou počty hospitalizovaných. Úmrtnost je velmi nízká a většina případů je zde bezpříznaková nebo mají lidé lehký průběh nemoci,“ informovala Svrčinová.

Podle ní ke stabilizaci situace výrazně přispěla právě ta zavedená mimořádná opatření v jednotlivých okresech kraje, která se od 1. září uvolní. „Upozorňujeme ale, že od 1. září začnou platit celoplošná opatření zavedená ministerstvem zdravotnictví,“ doplnila Svrčinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám