Hlavní obsah

Ministři zůstávají v Česku. Babiš pojede i na Krétu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová krize zhatila plány na dovolenou nejen mnohým nadšencům-cestovatelům, ale i některým politikům, kteří obvykle vyrážejí do ciziny. Pro letošek většina ministrů označuje za cíl svého srpnového odpočinku Česko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Mezi výjimky patří premiér Andrej Babiš (ANO), který sice vyzývá opakovaně národ k utrácení peněz v domovině kvůli pomoci ekonomice, sám ale vyrazí i za hranice. Tentokrát na Krétu, jak už dřív řekl Právu. „Hotel jsme měli už zaplacený, tak jedu. Peníze ale budu utrácet hlavně v Česku. Dvakrát v lázních Třeboň a jednou v Mariánských Lázních,“ popsal v LN své další plány.

Budeme se toulat od vesnice k vesnici, nevynecháme místní hospody
Karel Havlíček

Za hranice hodlají vyrazit také ministři zdravotnictví a zahraničí Adam Vojtěch (za ANO) a Tomáš Petříček (ČSSD), byť jen na pár dnů. Vojtěch prý plánuje vyrazit do Rakouska, ale většinu volna stráví v tuzemsku. „Asi pojedeme do Beskyd, zatím jsme s rodinou nic neplánovali,“ řekl Právu Petříček. Láká ho také Slovensko, a to okolí Velké Fatry.

Petříčkův partajní kolega, ministr kultury Lubomír Zaorálek, vidí svou dovolenou jako sázku do loterie. Plánuje sice zůstat v Česku, ale pokud „budou vedra a situace všude klidná“, ujede před úmorným počasím na sever do východního Německa k jezerům do Güstrow. „Je tam zámek, kde žil Valdštejn, tak je to i kus české historie. Jsou tam penziony, moc se tam nejezdí a lidé jsou tam příjemní,“ řekl Právu.

Zemanovi začala dovolená, na Vysočině bude jen pár dní

Domácí

Hory, ale především houby tradičně lákají ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). „Budu na Šumavě hledat houby anebo se jen tak toulat po horách,“ svěřil své plány Právu. Vidět by mohl být Brabec také s rybářským prutem v jižních Čechách či na Rýchorách v Krkonoších nebo v Českém lese a v Beskydech. „Prostě Českem křížem krážem,“ popsal své plány ministr.

Hory, houby, stan

Hory lákají také dvojministra dopravy a průmyslu Karla Havlíčka (za ANO), který popisuje své blízké jako kotlíkovou rodinu, která každý rok část dovolené cestuje se psem lokálkami po republice. Jinak tomu nebude ani letos. „Tentokrát bereme vláček do Orlických hor a Jeseníků, budeme se toulat od vesnice k vesnici, nevynecháme místní hospody, já se vykoupu v každé louži, kterou potkám,“ řekl Právu Havlíček.

Rouškou tajemství obestřel své plány ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „Hodlám navštívit místa, kde jsem dlouho nebyl a rád na ně vzpomínám,“ sdělil s tím, že mluví o Česku.

Češi si o prázdninách přivezli koronavirus ze šesti zemí, nejvíc ze Slovenska

Domácí

Dobrodružství chce svému malému synovi dopřát ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), a to v podobě stanování na Zlínsku. Prý šlo o přání syna, potvrdila Právu.

Babičky by si měl dosyta užít také vnuk ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která většinou dovolené tráví za hranicemi. Tentokrát však do ciziny nevyrazí. „Budu se snažit být se svým vnukem, koupat se, procházet se, jezdit na kole…“ plánuje podle ČTK.

Příkladem chce jít i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), která má v gesci cestovní ruch a kterou čeká jeden velký zážitek. „Stanu se babičkou, mám tedy vystaráno, jižní Čechy nebo navštívit dceru, která je v Brně,“ má jasno.

Ubytovací zařízení mohou dostat kompenzace až 400 korun na pokoj a den

Domácí

Pobyt výhradně v Česku, hlavně na chalupě a zčásti na Vysočině, plánuje také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Chci si hlavně odpočinout a pokusit se dohnat spánkový deficit,“ svěřil své plány Právu.

Prezident Miloš Zeman dovolenou tradičně tráví výhradně v Česku. Volné červencové dny tak rozloží mezi pobyt na zámku v Lánech a na své chalupě na Vysočině.

Reklama

Výběr článků

Načítám