Hlavní obsah

Richard Brabec

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Ministr životního prostředí Richard Brabec prošel od sametové revoluce několika politickými stranami. Po ODS a Unii svobody zakotvil v hnutí ANO. Za něj v říjnových volbách roku 2013 úspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny. Pracoval v řadě průmyslových, a hlavně chemických podniků.

Brabec se narodil 5. července 1966 v Kladně. Vystudoval Gymnázium J. A. Komenského v Novém Strašecí. Jeho spolužákem tam byl o dva roky mladší Marcel Chládek, který do propuknutí aféry s údajnou šikanou podřízených zastával post ministra školství za ČSSD.

Richard Brabec úspěšně absolvoval geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, na ní získal magisterský titul.

Během revoluce v roce 1989 spoluzakládal Občanské fórum v Kladně. Za něj pak úspěšně kandidoval v komunálních volbách v roce 1990 a stal se městským zastupitelem.

Po rozpadu Občanského fóra v roce 1991 vstoupil do ODS. V jejích barvách obhájil o tři roky později svůj post v zastupitelstvu Kladna. Stranu opustil na protest v roce 1997 kvůli aféře s fiktivními sponzory. O rok později jako nestraník za US-DEU neúspěšně kandidoval v komunálních volbách. Stejně dopadl i v roce 2002, to už jako člen US-DEU.

Podařilo se mu ale dostat do vyšší politiky. V roce 2000 byl jako člen US-DEU zvolen zastupitelem Středočeského kraje. O čtyři roky později post neobhájil.

V roce 2012 se stal manažerem a zanedlouho i členem hnutí ANO. V letech 2012 až 2013 byl členem předsednictva. Je také předsedou hnutí ANO v Ústeckém kraji.

„Chemik” ministrem životního prostředí     

Richard Brabec pracoval v několika průmyslových podnicích. Byl šéfem odboru financování Unipetrolu a později finančním ředitelem společnosti Spolana, kde byl také členem představenstva. V letech 2005 až 2010 byl generálním ředitelem Lovochemie. Tato společnost je členem skupiny Agrofert, kterou před převedením do svěřenských fondů vlastnil předseda hnutí ANO a někdejší ministr financí Andrej Babiš.

Byl také členem představenstva lobbistické organizace Svaz chemického průmyslu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman jmenoval 29. ledna 2014 Richarda Brabce ministrem životního prostředí.

Předčasné volby v říjnu 2013 vynesly Richarda Brabce do Poslanecké sněmovny. Kandidoval jako lídr ANO za Ústecký kraj. Hnutí ho poté navrhlo na post ministra životního prostředí, což vyvolalo kritiku hlavně mezi ekologickými organizacemi. Nelíbilo se jim, že člověk se zkušenostmi z velkých chemiček by měl vést resort životního prostředí.

Ve volbách v říjnu 2017 opět obhájil svůj post poslance, v nové vládě opět obsadil post ministra životního prostředí. Stejně jako v roce 2013 byl lídrem ANO v Ústeckém kraji.

Richard Brabec je ženatý, má dva syny.

Články k tématu