Hlavní obsah

Žáci budou ve třídě bez roušek

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jim, jas

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) nebudou muset mít žáci 1. stupně, kteří se budou moci vrátit do škol od 25.května, roušky. Výuka by měla probíhat dopoledne ve skupině maximálně 15 osob a odpoledne se změní ve školní družinu.

TK ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy Video: ČTK

 
Článek

„Jestliže budou sedět v lavicích po jednom, tak není třeba, aby měly děti během výuky roušky,“ řekl Plaga. Koordinátora epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar k tomu doplnil, že není reálné chtít po dětech, aby měly roušku přes tvář po celou dobu strávenou ve škole.

„To by asi ani dospělí nevydrželi. Připouštíme, že když dítě bude sedět v lavici, tak pod podmínkou souhlasu pedagoga, si ji může sundat. Pokud tam ale bude aktivita, kdy se děti k sobě přiblíží, třeba nad výkres, tak by si ji měly nasadit,“ řekl Maďar.

Povinně by ji pak měly nasazovat při opuštění třídy, třeba při odchodu na toaletu. Poznamenal též, že školy budou muset zajistit důkladnější dozor na chodbách.

Kromě toho asi nebudou moci školy využívat šatny, protože jsou většinou ve stísněných prostorách, kde by se mohly prolínat děti z různých skupin. Prostory na odkládání věcí by se měly tedy zřídit přímo ve třídě.

O tom, zda budou fungovat školní jídelny, rozhodnou hygienici na základě toho, zda v nich půjde realizovat potřebná opatření snižující rizika nákazy.

Prymula: Lék není, spoléhejme na opatření

Domácí

Rodiče, kteří dítě pošlou zpět do školy, by podle ministra neměli mít dále nárok na ošetřovné.

Pokud rodič bude chtít dítě do školy umístit, bude muset dodat i čestné prohlášení, že nesplňuje kritéria rizikovosti a že v domácnosti ani nežije s nikým, kdo daná rizika naplňuje. Jedná se o lidi s chronickými onemocněními, oslabenou imunitou a osoby ve věku 65 let a více. Stejně tak i kantoři, pokud budou naplňovat kritéria rizikovosti, nebudou mít povinnost se zapojit do přímé výuky.

Známky půjdou stranou

Ministr zdůraznil, že není reálné, aby žáci zvládli distanční formou veškeré učivo uvedené v osnovách. Důležité je podle něj, aby zvládli profilové předměty. Tomu bude přizpůsobena i klasifikace. Více by se mohlo využívat například slovní hodnocení namísto známek.

„Kdy a jak žáci dostanou vysvědčení, není jasné. Věci, které řešíme, mají tisíckrát větší důležitost,” uvedl Plaga s tím, že je celkem jedno, jestli je školy rozešlou poštou nebo si je studenti vyzvednou.

Přehledně: Kdo se vrátí do škol a kdy

Domácí

Maďar na tiskové konferenci rovněž připustil, že letní tábory by se mohly uskutečnit v srpnu.

O režimu, v jakém se školy budou otevírat, informoval ministr Plaga již v úterý. Veškerá doporučení dostanou školy v manuálu, který se připravuje.

Již příští týden by se mohli studenti vrátit do budov vysokých škol, ale pouze omezeně ti z posledních ročníků a v počtu nejvýše pěti pohromadě. Mohly by se tak konat například státnice či rigorózní zkoušky.

Foto: Novinky.cz s Ministerstvem školství

Návrh na uvolnění škol a školských zařízení

Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května. Výuka na prvním stupni bude ale pouze na bázi dobrovolnosti a s maximálním počtem 15 žáků. Fungovat nebudou ani družiny.

Právě otázka dostatečné hygieny na nižších stupních a ve školkách budí nejvíce otázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám