Hlavní obsah

Ani pivo. K okénku pouze kvůli „vystravování”, konzumace alkoholu se přesune do soukromí

Novinky, Jaroslav Soukup

Jedním z opatření, které vláda v rámci boji s epidemií koronaviru zavádí, je zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. To by spolu s uzavřením veškerých stravovacích zařízení, jakou jsou restaurace, hospody, bary či kavárny, mělo znamenat, že se konzumenti přesunou do svých domovů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vláda novým opatřením chce zamezit tomu, aby se lidé večer shromažďovali před restauracemi, popíjeli a družili se.

Článek

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly bude opatření platit od středy do 3. listopadu. Vláda si od něj slibuje, že nebudou zneužívána výdejová okénka, u nichž se po nastavení zavírací hodiny nejprve na 22:00 a posléze 20:00 kumulovali lidé, kteří by za normálních okolností seděli uvnitř podniků.

„Chceme, aby se lidé mohli v těchto zařízeních vystravovat, to znamená, aby tam mohli jít na večeři, ale nechceme, aby tam trávili volnočasový program,” zdůvodňoval Prymula minulý týden omezení otevírací doby.

Ve skupině maximálně 6 lidí, rozhodla vláda

Domácí

A tak zatímco do úterý se mohou lidé v restauračních zařízeních ještě „vystravovat”, od středy se konzumace vyzvednutých pokrmů přesune do ulic, případně domů a na pracoviště.

Na jaře, během první vlny epidemie se mnozí konzumenti usadili s obědem v krabičce například v parku na lavičce, nyní vzhledem k sychravému podzimnímu počasí asi nebude tato varianta příliš preferovaná.

Jisté je, že čekání u výdejního okénka si už lidé nezkrátí malým pivem a otevřít si například plechovku už nebudou moci ani jinde.

Alkohol se z okénka prodávat může

Není nicméně vyloučeno, že se bude opakovat situace z jara, kdy lidé konzumovali alkoholické nápoje v okolí restaurací v automobilech a k okénku si chodili toliko objednávat.

Zákaz popíjení na veřejnosti platil v České republice již v roce 2012, kvůli tzv. metanolové aféře, kdy se mnoho lidí otrávilo po požití falšovaných lihovin. Jejich konzumace se nakonec stala v ČR osudnou pěti desítkám osob.

Popíjení alkoholu na veřejných místech mnohá města zakazují veřejnými vyhláškami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám