Hlavní obsah

Je to experiment vhodný pro armádu, tvrdí o plošném testování praktický lékař

Právo, Novinky, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nereálný považuje zlínský praktický a sportovní lékař Lubomír Nečas návrh Romana Prymuly, který chce, aby praktičtí lékaři během dvou týdnů otestovali na covid-19 všechny své registrované pacienty.

Foto: archiv SPOZ

Lubomír Nečas

Článek

„Je to experiment vhodný pro armádu. Je vidět, že vůbec neví, co všechno praktičtí lékaři v tuto dobu dělají. Protestovat na covid-19 během čtrnácti dnů celou populaci v ordinacích praktických lékařů je úplný nesmysl. Nebo jde o záměr zlikvidovat primární péči,“ uvedl Nečas.

Podle něj jsou praktičtí lékaři ve svých ordinacích už nyní unavení a otrávení z množství nařízení a příkazů.

Chystá se otestování všech občanů Česka

Domácí

„Děláme v plném nasazení, mnozí kolegové ordinují s vážnými zdravotními problémy. Nejen že vyřizujeme i sto telefonů denně, posíláme e-neschopenky, e-žádanky na PCR testy, e-recepty. K tomu řešíme akutní i chronické pacienty. Hromadí se předoperační vyšetření a závodní prohlídky,“ popsal Nečas. Zároveň začínají očkovat pacienty proti chřipce.

Podle Nečase patří nejméně třicet procent praktických lékařů v zemi věkově mezi vysoce rizikové i nemocné seniory, kteří jsou rádi, že stíhají současný nápor práce. Zařadit do svého denního pracovního režimu i testování na covid-19 je tak podle Nečase neproveditelné.

„Průměrná ordinace praktického lékaře registruje 1600 pacientů. To by znamenalo denně otestovat v ordinaci 160 pacientů. Jde dle návrhu ministra o deset pracovních dní. Tito i pozitivní bezpříznakoví pacienti by se hromadili v čekárnách a předávali si vzájemně virus,“ dodal Nečas.

Podle dat ministerstva zdravotnictví je 40 procent praktických lékařů starších 60 let a jejich průměrný věk je podle dat Ústavu zdravotních informací a statistiky (ÚZIS) 54 let.

Šest milionů dobrovolně otestovaných

Podle Prymuly bude testování dobrovolná záležitost. „Doufám, že lidé se budou chtít testovat. Alespoň šest milionů,“ upřesnil své očekávání ministr v podvečerním rozhovoru pro Českou televizi. „Těžko někoho budeme nutit,“ připustil.

U praktických lékařů by podle něj mohlo být testováno kolem sta osob denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám