Hlavní obsah

Havlíček: Babiš se na Hrad hodí, je to silná osobnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ANO Andrej Babiš jako silná osobnost by měl kandidovat na Hrad, řekl nově zvolený první místopředseda ANO Karel Havlíček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Havlíček a Andrej Babiš

Článek

Delegátům jste před zvolením řekl, že veškerý svůj čas budete nyní věnovat hnutí ANO. Co to znamená?

Potvrzuji, že jsem odmítl všechny nabídky a budu se věnovat jen Sněmovně a hnutí ANO.

Začínáme od píky a v následujících dnech se chystám objet všechny oblasti ve středních Čechách, v mém domovském regionu, a začít stavět středočeské ANO na nohy.

Co se týká celého hnutí, chceme s předsedou objet všechny regiony a dobře se připravit na komunální volby. Moje role bude podpora podnikatelského prostředí, průmyslu, energetiky a dopravy. Chci pomoci Andreji Babišovi v rámci komunikace mezi re­giony.

Vondrák: Mám ambici Babiše za čas nahradit v čele ANO

Domácí

Kandidáti na předsedu ani na prvního místopředsedu neměli soupeře, na čtyři řadové místopředsedy kandidovali čtyři lidé a všichni byli zvoleni. Nedáváte tím signál, že na vnitrostranickou debatu není v ANO místo?

Kandidátů bylo víc, ale postupně se vzdávali nominací, přenechávali to kolegům. Nových členů je ve vedení hodně, a to je na tom to nejpodstatnější. To, co říkáte, by platilo, kdyby byli do vedení zvoleni lidé, co v něm byli minule, a to nenastalo. Mezi řadovými místopředsedy jsou dva noví lidé, i první místopředseda je nový. V krajích jsme si to odpracovali a volba vedení odrážela to, co nominovaly kraje.

Sám sebe jste popsal jako protržního se sociálním akcentem. Znamená to, že byste chtěl ANO směřovat doprava?

Kdybych to měl říct klasickou rétorikou, tak jsem v pravém středu. Svět už ale není rozdělený na pravici a levici, to je přežitek 20. století. Společnost bohatne a lidé dnes spíš vnímají problémy v oblasti bezpečnosti, terorismu, migrace, zelené planety a podobně. Ani v USA a na západě Evropy už dělení na pravici a levici neplatí. Lidé mají jiné priority.

Babiš zatím neřekl, zda bude kandidovat na prezidenta

Domácí

Já jsem přišel z podnikatelského prostředí, ne z korporátního, ale z prostředí malých a středních podniků. Mně je nejbližší princip rodinného podnikání, který se dá dobře promítnout i do společnosti. Je založen na jednoduchém řízení, na výsledku a na vztahu se zaměstnanci, ke kterým se přistupuje s velkým respektem, a tomu se často obětuje i zisk.

Hledejme v tom základnu toho, když nám někteří říkají, že jsme příliš rozhazovační. Ne, my si jen vážíme těch lidí. Pokud je nebudeme motivovat tím, že nebudou náležitě odměněni, pak společnost nebude fungovat.

Jak chce ANO získat zpátky pravicové voliče, kteří vám utekli?

Nám jde o každého voliče, nerozlišujeme ho na pravicového či levicového. Musíme ho přesvědčit naší prací, našimi výsledky.

Kašlou na lidi, pyšní se našimi úspěchy. Babiš nenechal na Fialově vládě nit suchou

Domácí

Může se stát, že budete za dva roky kandidovat na předsedu ANO?

To je předčasné. Já jsem byl zvolen prvním místopředsedou, jsem rád, že jsem dostal takhle velkou podporu, 82 hlasů jsem ani nečekal. V následujících měsících mě čeká spousta práce. Jsem plný energie a jsem připraven ji do toho dát. ANO je v jiné roli, a i když jsme byli poraženi, jsem rád, že jsme šli středem hřiště a se vztyčenou hlavou. Jsme nejsilnější strana a podle toho se budeme sebevědomě chovat. Nenecháme se přitlačit vládní stoosmičkou ke zdi, nebudeme nic ani handlovat, například pozici šestého místopředsedy Sněmovny.

Kandidaturu na tento post jste už vzdal?

Jsem v tomto spíše skeptický. Všichni vědí velmi dobře, že moje kandidatura byla předjednaná. Takže nezvolení je jakási forma trestu nebo msty, ale trestat někoho můžete jen tehdy, když mu způsobíte újmu. Měl jsem férový požadavek, abych se stal předsedou hospodářského výboru.

Opozice měla strach, že je budu skrz tento výbor kontrolovat, tak s tím nesouhlasila. My si nemůžeme nechat kandidáty lustrovat, koalici křeslo šestého místopředsedy nepřísluší, ale já se choval vždy slušně a korektně. Uznávám, že jsem v rámci opozice poměrně tvrdý, současná koalice ze mě určitě nemá radost. Domnívám se, že mé zvolení je spíše nepravděpodobné, ale nechceme to handlovat.

FOTO: V Praze se opět demonstrovalo. Tentokrát za vydání Babiše

Domácí

Tím spíš, když koalice řekla, že moje kandidatura jim problém nedělá, ale až poté, co jsme jim ve Sněmovně způsobili potíže, když jsme je přehlasovali v momentě, kdy poslanci nebyli v sále, tak to začali používat jako určitou formu nátlaku. Jak jsem říkal, tlačit se nedáme. Máme nejsilnější klub a podle toho budeme jednat.

Byl by Andrej Babiš vhodným kandidátem ANO na prezidenta?

Ano. Jsem toho názoru, že prezident by neměl být překvapivě vytažen z klobouku, neměl by to být nikdo, koho známe pouze z televizních estrád. Měl by to být někdo, kdo má politické zázemí, jehož názory lidé dobře znají, a hlavně by to měl být někdo, za kým lidé jdou.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Samozřejmě že u silné osobnosti typu Andreje Babiše je i spousta takových, co jdou proti němu. Málokdo s ním projel svět tak jako já a musím říct, že v zahraničí nás reprezentoval vždy velmi dobře. Byl tam jako ryba ve vodě, hájil zájmy ČR a má po celém světě kontakty se špičkovými politiky. Byl by to člověk, který by se na tu pozici hodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám