Hlavní obsah

Kašlou na lidi, pyšní se našimi úspěchy. Babiš nenechal na Fialově vládě nit suchou

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na sobotním volebním sněmu svého hnutí věnoval značnou část svého projevu kritice vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Obsáhle pak také vypočítával úspěchy své vlády a hnutí v posledních letech.

Foto: Petr Horník, Právo

Volební sněm hnutí ANO. Na snímku Andrej Babiš

Článek

Hnutí ANO se od říjnových parlamentních voleb nachází v opozici, a pravidelně se tedy vymezuje vůči krokům vládní pětikoalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti). Se 72 zvolenými poslanci platí ANO za vůbec nejpočetnější poslanecký klub v dolní komoře parlamentu.

ANO si na sněmu volí vedení. Babiš představil svoji novou knihu

Domácí

Expremiérův projev přednesený na volebním sněmu ANO se dal rozdělit zjednodušeně na dvě části – kritika Fialovy vlády a pětikoalice a co minulá vláda pod Babišovým vedení udělala dobře. Kritika současného kabinetu byla rozsáhlá a tvrdá, na vládě a pětikoalici Babiš nenechal lidově řečeno jedinou nit suchou.

„O lidi se zajímali jedině před volbami, když potřebovali jejich hlasy, ale po volbách se na ně vykašlali. Pár týdnů po volbách kašlou na lidi. Tváří se, že si zmrazili platy, ale jejich politici to udělali tak, aby to shodili soudci a oni se svezli s nimi,“ prohlásil například Babiš směrem k pětikoalici.

„Svou zkorumpovanou DNA pětikoalice prostě nezapře. Předvádí aroganci a pokrytectví,“ pokračoval. „Štve mě, jak pětikoalice utahuje lidem opasky a pyšní se našimi úspěchy,“ dodal.

Turów, platy, rozpočet. Všechno špatně

Kriticky se dívá také na nedávno uzavřenou dohodu s Polskem o pohraničním hnědouhelném dole Turów, kterou se pokoušel vyjednat už bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Babiš uzavřenou smlouvu označil za „nevýhodnou“ pro Českou republiku. Původně Česko žádalo 50 milionů eur za škody způsobené těžbou, vybudovat podzemní bariéru proti úniku vody z českého pohraniční, součástí měl být i desetiletý soudní dohled nad dodržováním dohody.

Češi v příhraničí jsou zklamaní: Prodali nás lacino

Domácí

Schválená verze podmínky zmírňuje. Česko dostane 45 milionů eur (jde o kompromis, Polsko původně nabízelo 40 milionů eur), soudní dohled bude trvat pouze pět let. Podzemní bariéra a další náležitosti zůstaly.

Kritika směrem k vládě byla rozsáhlá, Babiš kabinetu vyčetl něco téměř z každé oblasti, ať už rozpočet, valorizaci platů, přístup k pracovníkům hygien, či nedostatečnou výstavbu domů a dopravních staveb.

Rakušan kritiku kabinetu odmítl

Proti Babišem proneseným kritickým slovům se ohradil první vicepremiér a ministr vnitra ve Fialově vládě Vít Rakušan (STAN). Tvrzení expremiéra označil za lži.

„Ublíženost, sebechvála a bezostyšné lži. V tom byl projev AB autentický. Zbytek, včetně předstíraného zájmu o lidi nebo planých řečí o sjednocování společnosti, byl dobře ušitý oblek, který však panu Babišovi vůbec nepadne,“ komentoval Babišův projev na svém Twitteru Rakušan.

Babiš ve svém projevu taktéž bilancoval desetileté fungování jeho hnutí ANO, které jubileum oslaví 11. května. Hnutí Babiš založil na „protest proti korupci a klientelismu tradičních tzv. demokratických stran“. Dlouze vyjmenoval také, co všechno jeho hnutí ve vládě v udělalo.

„Nepamatuji si, která jiná vláda tak příkladně předala své úřady jako my. Když jsem přišel do Strakovy akademie, tak mě vítal prázdný barák a tabule s flipchartem, na kterém se někdo učil anglická slovíčka,“ chválil své předání moci Fialovi Babiš.

Jeho hnutí má podle něj jasnou vizi a program pro své voliče, ale také milion lidí, jejichž hlasy ve volbách propadly.

Chce se víc věnovat dění v ANO

Nové vedení ANO, které vzejde ze sobotního celorepublikového sněmu, by se podle něj pak mělo více věnovat situaci v partaji, aby se omezily kauzy spojované s hnutím, jako byla například brněnská kauza Stoka. Babiš kritizoval některé členy hnutí za to, že je o nich slyšet pouze před volbami, nebo ANO využívají jako výtah k moci a pak se chovají jako „papaláši“.

„S novým vedením se musíme našemu hnutí víc věnovat. Jezdit do regionů, mluvit s tamními členy. Moje představa je, že bychom měli mít své zástupce v každé obci,“ míní dosavadní předseda.

V projevu také zmínil nadcházející prezidentské volby, které by se měly konat v lednu příštího roku. Již měsíce se spekuluje, že se Babiš bude ucházet o funkci prezidenta, zatím však rozhodnut není. Své rozhodnutí hodlá oznámit na podzim. Hnutí by podle něj každopádně mělo postavit do boje o Hrad kvalitního kandidáta.

„Ať už se o Hrad pokusím, nebo ne, tak hnutí ANO musí postavit kvalitního kandidáta, který osloví lidi napříč společností. Člověka, který bude dělat všechno pro to, aby lidi spojoval, v zahraničí bude reprezentovat české zájmy,“ řekl Babiš.

Babiš bude objíždět voliče v luxusním karavanu

Domácí

Pro hnutí, které se po osmi letech ve vládě nyní nachází od října v opozici, prý nyní začíná nová etapa. „I když bude chvíli trvat, než si zvykneme, tak jsem přesvědčen, že si na ni zvykneme. Jedeme dál, věřím, že můžeme být silnější než kdykoliv předtím,“ zakončil svůj projev Babiš.

Reklama

Související články

Hlasování o vydání Babiše asi za týden

Přesně za týden, 15. února, bude nejspíše Sněmovna hlasovat o tom, zda znovu vydá k trestnímu stíhání bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí...

Výběr článků

Načítám