Hlavní obsah

Babiš zatím neřekl, zda bude kandidovat na prezidenta

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani po sobotním projevu předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše na volebním celorepublikovém sněmu hnutí není jasno, zda se bude ucházet o prezidentskou funkci. Jeho možná kandidatura tak stále zůstává v rovině spekulací.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš hovoří na volebním sněmu hnutí.

Článek

Prezidentu Miloši Zemanovi končí druhý pětiletý mandát příští rok v březnu. Znovu se již podle Ústavy o funkci ucházet nemůže. Prezidentské klání se tak uskuteční s největší pravděpodobností v lednu příštího roku.

„V lednu přijdou volby prezidentské. Vnímám to, že mě plno lidí podporuje, důvěřuje mi. Ať už se o Hrad pokusím, nebo ne, tak hnutí ANO musí postavit kvalitního kandidáta, který osloví lidi napříč společností. Člověka, který bude dělat všechno pro to, aby lidi spojoval, v zahraničí bude reprezentovat české zájmy,“ řekl k tématu prezidentských voleb v sobotu na sněmu ANO Babiš.

Kašlou na lidi, pyšní se našimi úspěchy. Babiš nenechal na Fialově vládě nit suchou

Domácí

O tom, zda se boje o Hrad bude chtít Babiš zúčastnit, se spekuluje již měsíce. Dotazy v tomto směru na něj zesílily po říjnových parlamentních volbách, které hnutí ANO nevyhrálo a odešlo do opozice coby nejsilnější opoziční strana se 72 poslanci. Sám Babiš je řadovým poslancem, a dokonce není ani členem žádného sněmovního výboru.

V prosinci si pak expremiér koupil obytný vůz, s nímž hodlá v následujících měsících objíždět zemi a setkávat se s občany. Řada politologů to považuje za počátek prezidentské kampaně. Předseda hnutí ANO se však ke své možné kandidatuře staví neutrálně s tím, že své rozhodnutí oznámí na podzim.

Babiš bude objíždět voliče v luxusním karavanu

Domácí

Kandidaturu v prezidentských volbách již ohlásilo několik lidí. Jedním z nejzvučnějších jmen je generál ve výslužbě Petr Pavel. Dále o Hrad mají zájem například podnikatel a filantrop Karel Janeček, senátoři Pavel Fischer či Marek Hilšer, bývalá předsedkyně ERÚ Alena Vitásková či komunista Josef Skála. Celkem zájem zatím potvrdilo 13 lidí.

Mezi těmi, co kandidaturu zvažují či nevylučují, jsou třeba bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, senátorka Miroslava Němcová (ODS), šéf odborových svazů Josef Středula či prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Podporu prezidenta Miloše Zemana by podle jeho nedávného vyjádření měl pravděpodobně právě Babiš.

Anketa

Byl by Andrej Babiš dobrým prezidentem?
Ano
20,8 %
Ne
76,2 %
Je mi to jedno
3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15437 čtenářů.

Reklama

Související články

Komunisté vyšlou do boje o Hrad Skálu

Kandidátem KSČM na funkci prezidenta bude Josef Skála. Představitel konzervativního křídla opakovaně neúspěšně kandidoval do čela strany. Druhým ze zvažovaných...

Zeman: Vidím čtyři těžké váhy na Hrad

Podle současné hlavy státu Miloše Zemana se do prezidentských voleb, jež se budou konat příští rok, hlásí zatím jenom „šašci“, kteří chtějí pouze mediální...

Výběr článků

Načítám