Hlavní obsah

Zákaz volného pohybu osob v Česku. Přečtěte si návrh celostátní karantény

Novinky, ren, jem

Česká vláda v neděli večer nejspíš přistoupí k bezprecedentímu kroku. Chystá se rozhodnout o celostátní karanténě. V diskuzním pořadu Partie televize Prima o tom v neděli v poledne informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Vpodvečer se Novinkám podařilo získat návrh vládního usnesení o zákazu volného pohybu osob na území ČR.

Foto: Novinky

Vládní návrh opatření pro celostátní karanténu

Článek

„Vláda s účinností ode dne 16. března 2020 od 0:00 hod. do dne 24. března 2020 do 6:00 hod. zakazuje volný pohyb osob na území celé České republiky,” stojí v dokumentu, který mají Novinky k dispozici. Materiál dále vyjmenovává výjimky z tohoto ustanovení.

Vláda o usnesení teprve jedná, dokument není opatřen datem a není ani podepsán. „Je to zatím pouze návrh, který utekl ještě před odpoledním jednáním. A stále je to pracovní verze. Na vládě už byla rozdaná jiná. S definitivním usnesením se může v mnoha věcech překrývat, ale stále se tu vede živá debata třeba o časech,“ uvedl pro Novinky zdroj přítomný na večerním jednání vlády.

Foto: Novinky

Vládní návrh opatření pro celostátní karanténu

Ze zákazu mají být vyňaty cesty do zaměstnání či k výkonu podnikatelské činnosti, nezbytné cesty za blízkými, pro potraviny, léky či na poštu. Dále jsou povoleny cesty k lékaři nebo na úřady. V provozu zůstává MHD a zásobování včetně rozvážkových služeb.

Babiš: Z práce rovnou domů

Premiér Babiš v poledne na Primě některé body usnesení naznačil. „Lidé musí zůstat doma. Jde nám o to, aby chodili pouze do práce a z práce domu, nikam nechodili, postarali se o starší lidi. Nakážeme, aby bylo balené pečivo, aby se dezinfikovaly košíky, aby nebyly návštěvy, byly zrušené recepce,” řekl český ministerský předseda.

Mezi opatřeními by také mohlo být omezení počtu lidí, kterým by bylo povoleno chodit nakoupit. Pro jídlo a léky by tak mohl chodit jen jeden zástupce rodiny.

Mětskou hromadnou dopravu by omezení postihnout neměla. Vláda hodlá naopak zařídit její posílení tak, aby v autobusech a vagonech tramvají i metra jezdilo méně pasažérů.

Babiš: Vláda asi vyhlásí karanténu pro celé Česko

Koronavirus

Inspirace na jihu Evropy

O tom, jak by mohla celostátní karanténa v Česku vypadat, lecos napovídá pohled na jih Evropy, kde už podobná opatření zavedli.

Nejdéle už platí nouzová nařízení v Itálii, která se stala hlavním ohniskem epidemie na starém kontinentu. Občané tam nesmějí opouštět své domovy bez pádného důvodu.

Za pádný důvod už je považována jen cesta do práce nebo do obchodu s potravinami či do lékárny. Těm, kdo budou přistiženi na ulici bez pádného důvodu hrozí až tři měsíce vězení a pokuta ve výši 206 eur (asi 5,5 tisíce korun).

Nedostatek roušek? Rektor ČVUT vymyslel, jak si masku snadno vyrobit doma

Koronavirus

Přesto, že se Italové chovají ve skrze spořádaně a opatření přijatá ve snaze zmírnit dopady epidemie respektují, pokutovala už policie několik desítek lidí.

Podobný režim jako v Itálii panuje také ve v Evropě druhém nejhůře postiženém Španělsku, kde premiér Pedro Sánchez v sobotu vyhlásil stav nouze. Zavřeny mají zůstat restaurace a všechny obchody i provozovny s výjimkou potravin, lékaren a prodejen zboží základní denní potřeby. Španělé pokud možno nemají vůbec vycházet.

Omezení oznámila také Francie, kde bude limitována doprava mezi velkými městy. Až do odvolání budou navíc zavřeny restaurace, kavárny, kina, diskotéky a další místa, kde se shromažďují lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám