Hlavní obsah

Co se děje, je neskutečné. ODS vyzvala vládu, aby požádala o důvěru

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle šéfa občanských demokratů Petra Fialy by měla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) po konci nouzového stavu požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Pokud to neudělá, chce hlasování o nedůvěře vyvolat strana sama. Nouzový stav by měl skončit na začátku listopadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„To, co se odehrává v posledních dnech, je neskutečné. Na konci nouzového stavu by měla vláda požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Pokud to neudělá, je ODS připravena vyvolat hlasování o nedůvěře vládě,“ sdělil v úterý Fiala.

Svědomí mám čisté, řekl Babiš

Koronavirus

Vláda i premiér podle něj podcenili situaci. „Vláda i premiér jsou zodpovědní za chaos. Opatření jsou dělána bez relevantních dat. Premiér a vláda opakovaně lhali veřejnosti,“ dodal Fiala.

Fiala: Babiš selhává  

Babiš pak podle něj také ve své funkci selhává, zbavuje se odpovědnosti a ztratil schopnost řídit vládu a stát. „Podle něho je za to odpovědná buď veřejnost, nebo média. Ten, kdo selhává, je ale vláda,“ vysvětlil.

Kabinet nekritizuje pouze ODS. Jeho jednání v souvislosti s pandemií se dlouhodobě nelíbí ani Pirátům, lidovcům nebo TOP 09.

Opozice tepe vládu kvůli restrikcím

Domácí

Pokud by pak došlo k vyslovení nedůvěry vládě, budou jednat občanští demokraté o nějakém řešení. Jakém, Fiala nespecifikoval, situaci podle něho změní ale jedině volby. „Ať se všichni podívají na tiskovku vlády a každý si odpoví na otázku, zdali může tento člověk vést zemi,“ dodal.

Šéf sociálních demokratů, kteří tvoří spolu s hnutím ANO menšinovou vládu, Jan Hamáček Novinkám napsal, že by měla opozice představovat alternativu. „Očekával bych proto konkrétní výhrady k vládním krokům. ODS umí jen obecné fráze jak to vláda dělá špatně,” napsal v sms. Po jednání s prezidentem v Lánech doplnil, že opozice má možnosti, jak vyvolat hlasování o nedůvěře a vláda proto o důvěru žádat nebude.

TK po jednání vlády: Vláda v pondělí schválila další opatření proti šíření koronaviruVideo: ČTK

Anketa

Měla by vláda požádat po skončení nouzového stavu o důvěru?
Ano
44,8 %
Ne
55,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25466 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám