Hlavní obsah

Chraňte nás, buďte zodpovědní a trpěliví, apelují v emotivním videu zdravotníci

Novinky, ren

Lékaři, sestry i záchranáři natočili emotivní video, ve kterém prosí občany o trpělivost, zodpovědnost a kázeň. Apelují, aby dodržovali nošení roušek nebo mytí rukou, nechodili do nemocnic s ničím, co není akutní, a snažili se tak chránit právě lékařský personál.

Vzkaz českých doktorůVideo: Facebook Jan Látal

 
Článek

„Připadáme si trochu jako ve válce, kdy se každý den mění instrukce. Je to nejistota a většina z nás je trochu v úzkosti,” popisuje své pocity praktická lékařka z Prahy Zuzana Švadlenková.

„Je to nový druh strachu, občas je tam taková zloba na lidi, kteří opatření stále nedodržují,” říká mladá medička Eliška Šafránková.

Odkaz na video lékařů, sester a zdravotníků na Facebooku naleznete zde.

Není to obyčejná chřipka

Infektolog a epidemiolog z IKEMu Petr Smejkal upozorňuje, že koronavirus není obyčejná chřipka. „Není to obyčejná chřipka, což jsme si možná ze začátku mysleli, ale máme teď daleko víc informací, než jsme měli před měsícem,” uvádí lékař.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Když nemusíte a nemáte něco akutního, odložte návštěvu zdravotnických zařízení,” žádá dále občany.

Dodržujte i maličkosti

O tom, že je důležité dodržovat především současná nařízení, ať už se zdají jakkoliv banální, a to hlavně kvůli tomu, aby nedošlo k šíření nákazy mezi zdravotníky, kteří budou v následujícím období nepostradatelní, hovoří další sestřičky a lékaři.

„Je strašně důležité dodržovat všechna ta opatření, která vypadají jako banální, jsou to maličkosti jako mytí rukou, nošení roušek a nevycházení ven,” připomíná medička Eliška Šafránková.

Mrtvé už ani nepočítáme, jsme na konci sil, říkají italští zdravotníci

Koronavirus

„Jsme teď na odděleních a snažíme se sami sebe nenakazit,” popisuje přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol Robert Lischke ze své ordinace.

Rady podle něj neplatí jen pro nakažené, ale hlavně pro mladé, kteří mohou mít sice lehký průběh nemoci, ale mohou to snadno přenést na jiné.

Chraňte zdravotníky

„Chraňte zdravotníky tím, že je nevystavíte nebezpečí nákazy, protože každý výpadek bude v následujících dnech znamenat veliký problém,” apeluje záchranářka Viola Nedvědová.

„Děkujeme všem spoluobčanům za kázeň. To je přesně to, co našim výjezdovým skupinám pomáhá vydržet dlouhodobě,” děkuje ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

Muž z Hradce po návratu z Itálie odmítl karanténu. Pak se zranil a ohrozil záchranáře

Koronavirus

„Svým chováním můžete ovlivnit zdraví nás všech. Šiřte video dál a řiďte se radami zdravotníků, které jsou v něm obsažené. Děkujeme,” uzavírají poselství zdravotníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám