Hlavní obsah

Muž z Hradce po návratu z Itálie odmítl karanténu. Pak se zranil a ohrozil záchranáře

Právo,
Hradec Králové

Sankci ze strany příslušných úřadů musí očekávat muž z Hradce Králové, který se poté, co se vrátil z Itálie a nenastoupil do karantény, zranil na ulici. Přivolaní záchranáři naštěstí včas stačili zjistit, že mají co do činění s potenciálně nakaženým, a použili příslušné ochranné pomůcky.

Foto: ZZS Královéhradeckého kraje, Právo

Dekontaminace posádky zdravotnické záchranné služby. Foto ZZS Královéhradeckého kraje

Článek

„Někomu se to může zdát jako malicherný příběh, ale pokud je naše posádka v kontaktu s osobou nakaženou koronavirem, jsou záchranáři ohroženi jako každý jiný smrtelník. Logicky tedy musí následovat karanténa. V tom případě jsme minus jedna posádka a o její služby se musí podělit kolegové,“ píší záchranáři z Hradce Králové ne svém webu.

A dodávají, že taková situace je řešitelná jen do určité míry. „Pokud se vyčerpají naše kapacity zbytečnými případy, nastane problém s obsazením služeb. A to vůbec nemluvíme o hrozbě nakažení samotných záchranářů. Proto se musíme chránit speciálním oděvem. Po předání nemocného pak musí následovat dekontaminace.”

Uzavřenou oblast kolem Uničova a Litovle hlídá 160 policistů. Lidé se je snaží obejít

Koronavirus

Dekontaminaci provádějí hasiči, kteří ve speciálně zřízeném pracovišti v první fázi očistí speciálním roztokem záchranáře a následně sanitku. Dezinfekce prostoru pro pacienty v sanitce probíhá prostřednictvím speciálního přístroje a trvá minimálně 1,5 hodiny.

Jeden nezodpovědný člověk na tak dlouhou dobu vyřadil ze systému jednu zdravotnickou posádku a způsobil manévry záchranářů a hasičů. Pokud je to nezbytné, nedá se nic dělat. Pokud jde ale o něčí nezodpovědnost, je to na pováženou.

Reklama

Výběr článků

Načítám