Hlavní obsah

Laboratoř, která má zákaz: Bez tahanic s ministerstvem bychom otestovali tisíce lidí

Právo, Stáňa Seďová

Jediná soukromá laboratoř, která dosud detekovala dva pozitivní jedince, Tilia, mezi oslovenou stovku pracovišť Státním zdravotním ústavem opět nepatří. Překvapivé to podle lékařky laboratoře Soni Pekové není, vzhledem k tomu, že se na ni ministerstvo zdravotnictví prý rozhodlo zakleknout.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedoucí laboratoře Tilia Laboratories Soňa Peková

Článek

V pátek minulý týden ministr o lékařce prohlásil, že je v karanténě kvůli neodbornému odebrání vzorku pozitivně testovaného pacienta, za což se však hned v sobotu omluvil. Splnit podmínky, kterými jsou smlouva s pojišťovnou a certifikát IZO 15 189, by trvalo této laboratoři, jež to k běžnému provozu nepotřebuje, rok.

Osočovaná lékařka: Vzorek jsem přebírala v rukavicích, k přenosu nákazy dojít nemohlo

Koronavirus

Proč stále nemůžete testovat zájemce na koronavirus?

Posílali jsme ve středu večer datovou schránkou panu náměstku (Romanu) Prymulovi dotaz, jestli smíme, nebo nesmíme testovat, a zatím jsme bez odpovědi. Do té doby netestujeme. Netroufnu si to, když nemáme oficiální povolení. Ale byla bych opravdu ráda, kdyby nám dali vědět, zda ano, či ne. Máme sto hovorů denně, které musíme odmítat. Lidé jsou vážně zoufalí.

Pomsta za úspěch? Soukromá laboratoř, která odhalila dva případy koronaviru, má utrum

Koronavirus

Myslíte, že vám testování nakonec MZ přece jen povolí?

Doufám ve vítězství zdravého rozumu. Že to dokážeme správně testovat, už jsme prokázali. Kdyby tady nevznikly tyto tahanice, můžeme denně testovat stovku zájemců, za tu dobu mohlo být jen u nás otestováno tisíc lidí.

Nedělejte nájezdy na obchody, není to třeba, apeluje Babiš na Čechy

Koronavirus

Co vám říkají lidé, kteří vás prosí o testování ve vaší laboratoři?

Zájem ze strany lidí je enormní. Je to vlastně velmi pozitivní. Nikdo je nenutí, nemusí přemlouvat. Oni sami se chtějí nechat otestovat. To by mělo naopak v takové situaci ohromně pomoct. Ti lidé nechtějí být doma v karanténě. Chtějí jít do práce. Kdyby byly negativně testováni, už by nemuseli zůstávat doma a mohli by pracovat. A to stát přece potřebuje.

Co bude podle vás v příštích dnech následovat?

Nejsem epidemiolog, ale myslím si, že jakmile přesáhneme stovku pozitivně detekovaných jedinců, už nebudou mít hygienici ani sílu kontakty dosledovat. (Počet nakažených ve čtvrtek po pořízení rozhovoru přesáhl stovku - pozn. red.) To by byly tisíce. Sto infikovaných je taková magická hranice, kdy pravděpodobně stát přehodnotí nařízení týkající se například karantény. Ale to, jak říkám, je čistě má úvaha.

Přehledně: Jak je na tom váš kraj a okres v počtu testovaných a nakažených

Koronavirus

Bojíte se v tuto chvíli kroků ze strany MZ?

Jsem profesionál a má laboratoř na testování připravena je. Proto jsem i znovu kontaktovala náměstka pana Prymulu. Přestože jsem se ze tří zdrojů na ministerstvu zdravotnictví dozvěděla, že na naši laboratoř hodlají zakleknout. Jednak nevím, co si pod tímto výrazem představit, ale v reálu se zatím neděje nic. Nikdo u nás nebyl. A pokud nejde o násilí, ale jen o kontroly, mileráda kontrolory z ministerstva provedu.

Reklama

Výběr článků

Načítám