Hlavní obsah

Čtyři překvapivé způsoby, jak se stres projevuje ve spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánek je jedním z nejdůležitějších aspektů našeho života, který ovlivňuje naše zdraví, duševní stav a celkový pocit pohody. Když jsme vystaveni stresu, může se to projevit ve spánku různými způsoby. Které jsou nejčastější?

Foto: Profimedia.cz

Stres může způsobit nespavost

Článek

Nespavost

Předvídatelným projevem toho, jak se stres projeví ve spánku či na spánku, je nespavost, která zahrnuje problémy s usínáním a časté probouzení během noci.

Když jsme vystaveni dlouhodobému stresu, naše tělo produkuje více hormonu kortizolu, což narušuje náš přirozený spánkový cyklus a ztěžuje nám usínání a udržení hlubokého spánku.

„Proběhlo poměrně dost výzkumů o účincích stresu na spánek, přičemž většina se primárně soustředila na nespavost,“ řekl Phil Gehrman, docent klinické psychologie v psychiatrii v nemocnici Pensylvánské univerzity pro Huffington Post.

Nejčastější noční můry

Zdraví

I když špatný spánek nemusí znít jako velký problém, ve skutečnosti tomu tak je. Nespavost může způsobit podrážděnost a úzkost ohledně usínání. Nedávná studie navíc zjistila souvislost mezi nespavostí a rizikem mrtvice.

Noční můry

Stres může být spjatý s nočními můrami, což jsou nepříjemné a intenzivní sny, které mohou vyvolat probuzení uprostřed noci a způsobit nám nespavost.

„Když někdo trpí přerušovaným spánkem, má to ve skutečnosti dvě hlavní příčiny. Jednou z možností je něco fyzického, ať už je to spánková apnoe, nebo chronické bolesti… Druhá možnost je něco nefyzického nebo duševního, a to může být stres, úzkost, deprese, zkrátka věci tohoto druhu,“ uvedl Daniel Barone, doktor spánkové medicíny ve Weill Cornell Medicine v New Yorku, pro Huffington Post.

Také poznamenal, že noční můry mají často co do činění s naší mentální stránkou. Pokud se například bojíte nových výzev v práci, může se vám o nich zdát, to stejné platí i když máte strach o své příbuzné.

Barone poukázal také na to, že noční můry mohou souviset i s fyzickým stavem. Někdy například lidé se spánkovou apnoí mohou snít o tom, že se topí a nemohou dýchat, řekl.

Náměsíčnost

Podle Gehrmana rovněž existuje kategorie problémů se spánkem známá jako parasomnie, která se může objevit, když jste ve stresu. Do této kategorie se řadí například mluvení ze spaní, chůze ve spánku či nevědomé pojídání potravin například při úzkosti.

Tento stav je obvykle velmi těžké zachytit, pokud žijete sami. V případě, že se probouzíte v jiné místnosti, než ve které usínáte, je potřeba se poradit s lékařem.

Nedostatek hlubokého spánku

Stres ovlivňuje i samotný spánek, a to podle Gehrmana konkrétně tím, že netrávíte dostatek času v hluboké fázi.

Pokud zůstanete v lehčích fázích spánku, je pravděpodobnější, že se budete častěji probouzet. Také nezískáte maximální regenerační výhody, které přicházejí s řádným odpočinkem. „Zkrátka nedocílíte správné kvality spánku,“ dodal.

Rychlost usínání může prozradit mnohé o vašem zdraví

Zdraví

Jak zlepšit kvalitu spánku během teplých nocí

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám