Hlavní obsah

Nejčastější noční můry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní spánek je nezbytnou součástí života. Někdy se na jeho nedostatku podepisujeme sami, jindy nám ho znesnadňují třeba noční můry. Víte, co bývá jejich nejčastějším obsahem?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Noční můry jsou definovány jako velmi rozrušující sny, které způsobují, že se dotyčný často probudí. Od běžných nepříjemných snů se liší hlavně svou emoční intenzitou. Právě emoce s můrami spojené mohou přetrvávat i po probuzení – i několik minut, než se nervový systém zklidní –, tvrdí pro server Psychology Today psycholog Seth J. Gillihan.

Také vás zajímá, jaký bývá nejčastější obsah nočních můr? Nejste rozhodně sami, i vědce to zajímalo – a tak na toto téma provedli studii. V té si celkem 331 dobrovolníků po dobu 2 až 5 týdnů zapisovalo každý sen, který si pamatovali. Což vedlo ke shromáždění více než 10 000 záznamů snů.

Jak vědci zjistili, více než polovina nočních můr zahrnovala ne jedno, ale dvě různá témata. Tyto noční můry byly navíc idiopatické, tedy bez známého spouštěče, jakým může být třeba trauma. O co nejčastěji šlo?

Co naznačují barvy vašich snů

Žena
  • Fyzická agrese (48,6 %). Téměř polovina všech nočních můr zahrnovala zamýšlený nebo uskutečněný fyzický útok ze strany jiné osoby. Velmi často jde o únos nebo napadení.
  • Konflikt s jinou osobou (21 %). Druhým častým tématem bývají mezilidské konflikty, které nezahrnují zjevné fyzické násilí – jde například o intenzivní hádku, urážení či ponižování.
  • Selhání či bezmoc (16,2 %). Takové noční můry často představují situaci, kdy nemůžete kvůli někomu či něčemu dosáhnout svého cíle.
  • Pronásledování (11,1 %). Útěk před nějakým ohrožením je poměrně klasické téma nočních můr, tvrdí odborníci. Pronásledování se navíc stupňuje, útočník se blíží a vy nemáte kam uniknout.
  • Přítomnost zla (11,1 %). V některých nočních můrách se objevuje zlo ve formě monster nebo duchů.
  • Obavy spojené se zdravím a úmrtím (9,1 %). Vy nebo někdo, koho milujete, vážně onemocní nebo se zraní, případně můžete vy sami zemřít. I takové noční můry nejsou výjimkou.
  • Nehody (8,7 %). Tato rozmanitá noční můra může obsahovat vše od dopravní nehody přes pád z útesu nebo jakýkoli jiný neúmyslný čin, který vede ke zranění. Většina lidí se během „padající“ noční můry probudí.
  • Obavy, starosti (8,7 %). V některých nočních můrách nemusí být hrozba zcela jasná, přesto o ní víte. Jednoduše se vám zdálo, že se něco hrozného stane.
  • Hmyz/škůdci (6,7 %). Zvířata a hmyz (krysy, hadi, pavouci, mouchy, červi), který je v reálném životě ošklivý, slizký či jinak nepříjemný, se často objevují i v děsivých snech.
  • Katastrofa/kalamita (5,5 %). Požár nebo třeba povodeň spadají do kategorie, která se také častěji objevuje v nočních můrách.
  • Životní abnormality (4,7 %). Samostatnou skupinu tvoří i nepravděpodobné události týkající se snícího člověka, které by se ale v reálu nikdy nestaly. Neživý předmět oživne, někdo zkamení a podobně. Bizarnost podobných situací ale přispívá o to víc k pocitu hrůzy.

Anketa

Měli jste někdy noční můru? Co bylo jejím tématem?
Fyzické napadení
5,8 %
Konflikt, rozpor s jinou osobou
10,9 %
Vlastní selhání
6,7 %
Pronásledování
20,9 %
Přítomnost nadpřirozeného zla
22,5 %
Úmrtí blízké osoby nebo moje
8,4 %
Vážná nehoda
2,1 %
Bizarní situace na veřejnosti (nahota apod.)
5 %
Nepříjemný hmyz
4 %
Přírodní katastrofa
2,5 %
Naprosto nereálné situace
7,3 %
Noční můru jsem asi někdy měl/a, ale nevybavuji si ji.
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 479 čtenářů.

I když žádné z témat není dvakrát příjemné, autoři studie v nich nabízejí přece jen malou útěchu – i takové noční můry vás mohou „lépe“ připravit na reálné hrozby. K tomu, na co přesně nás může které „téma“ nočních můr připravit, je ovšem podle odborníků třeba ještě mnohem více dalších výzkumů.

Jste ve snu nazí na veřejnosti? Vědci prý odhalili, co to znamená

Vztahy a sex

Co všechno mohou odhalit naše sny

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám