Hlavní obsah

Osm minut. Víc čínský prezident Putinovi v telefonu nedal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek dopoledne proběhl videorozhovor mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Dlouho očekávaný rozhovor vysílaný ruskou státní televizí trval zhruba osm minut. Putin uvedl, že očekává čínského prezidenta na jaře příštího roku v Moskvě. Si ale návštěvu nepotvrdil. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Videorozhovor mezi Vladimirem Putinem a Si Ťin-pchingem

Článek

Videokonference mezi dvěma lídry trvala jen osm minut. Pro srovnání, s Emmanuelem Macronem hovořil Putin přes hodinu a půl. Nutno ale dodat, že nešlo o rozhovor, který byl vysílán televizí.

Putin čínského prezidenta ujistil o přetrvávajícím přátelství obou zemí. „Očekáváme vás, drahý pane předsedo, drahý příteli. Očekáváme vás na jaře příštího roku na státní návštěvě Moskvy,“ sdělil Putin.

Putin hovořil i o tom, že vzájemné rusko-čínské vztahy jsou stabilizujícím prvkem, který nabírá na důležitosti, a vyjádřil přání prohloubit vojenskou spolupráci mezi oběma zeměmi. Uvedl rovněž, že Rusko v nadcházejícím roce zvýší dodávky plynu do Číny. Si Ťin-Pching odpověděl, že je Čína připravena navýšit strategickou spolupráci.

Pokud by čínský prezident do ruské metropole skutečně přicestoval, dal by tím Peking veřejně najevo podporu Ruska, které vede válku na Ukrajině, podotkla agentura Reuters. Čína ruskou agresi na Ukrajině neodsoudila, ale vyzvala k mírovému řešení konfliktu. Čína se také podle Reuters vyhýbá takové podpoře Ruska, která by mohla vést k přijetí protičínských sankcí západními zeměmi.

Si Ťin-pching svému ruskému protějšku sdělil, že Čína bude dál k válce na Ukrajině zastávat „objektivní a férový postoj“, informovala agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média. Uvedl také, že cesta k mírovým jednáním mezi válčícími stranami nebude snadná, ale že vždy existuje šance na mírové řešení. Obě strany by podle něj měly respektovat autoritu OSN a mezinárodní právo.

Hovor byl politology a analytiky dlouho očekáván. Měl ukázat, kam čínsko-ruské vztahy směřují. „V čínském hodnocení Ruska hraje signifikantní roli geopolitika,“ uvedl už ve čtvrtek Yun Sun, ředitel čínského programu Stimsonova centra výzkumného institutu ve Washingtonu. „Dokud budou USA společnou hrozbou pro obě země, bude sbližování jejich zájmů převažovat nad jejich rozdílností,“ vysvětlil Sun pro New York Times.

Čína a Rusko předvádějí svaly. Jejich bombardéry a stíhačky oblétávaly vzdušný prostor Jižní Koreje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám