Hlavní obsah

Čína a Rusko předvádějí svaly. Jejich bombardéry a stíhačky oblétávaly vzdušný prostor Jižní Koreje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Dvě čínská a šest ruských vojenských letadel se ve středu bez předchozího upozornění přiblížilo ke vzdušnému prostoru Jižní Koreje, napsala jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na armádu. Vzdušný prostor Korejské republiky ale nebyl narušen.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský bojový letoun Suchoj Su-35

Článek

Jihokorejská armáda uvedla, že kolem 05:48 místního času se dva čínské bombardéry H-6 dostaly do jihokorejského identifikačního pásma protivzdušné obrany (ADIZ), což je území širší než samotný vzdušný prostor země, ale přesto je již kontrolovaný a vstup vyžaduje od letadel identifikaci. Stalo se to 126 kilometrů severozápadně od podmořského útesu Socotra (korejsky Jeodo), který si Čína nárokuje a který se nachází nedaleko korejského ostrova Čedžu.

Bombardéry opustily zónu kolem 06:13, znovu se objevily u hranic na severovýchodě města Pchohang v 06:44 na druhé straně Korejského poloostrova, oblast opustily v 07:07, píše agentura Jonhap.

Do stejného prostoru o několik hodin později, přesně ve 12:18 místního času, vletěly i čtyři ruské bombardéry TU-95 a dva ruské stíhací letouny SU-35, k nimž se připojily opět čínské bombardéry. Incident se stal asi 200 km severovýchodně od ostrova Ullung-do. Letouny ho opustily ve 12:36.

Podle pozorovatelů šlo ze strany Číny a Ruska o taktické vojenské cvičení, dodala agentura.

Soul na situaci reagoval vysláním vlastních stíhacích letounů F-15K, uvedlo vedení jihokorejské armády.

Letouny vstoupily do jihokorejské ADIZ v době, kdy Soul usiluje o upevnění svého spojenectví se Spojenými státy, píše Jonhap.

Jižní Korea oživuje plán pro případ útoku ze severu. Součástí je i zabití Kima

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám