Hlavní obsah

Orbán nechal Maďarsko oblepit protibruselskými plakáty s bombou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Maďarsku se v těchto dnech objevily billboardy a plakáty, na nichž je vyobrazena bomba s nápisem „sankce“ a doprovodný text, který varuje, že „bruselské sankce nás zničí“. Tato kampaň doprovází tzv. národní konzultaci k protiruským sankcím, kterou v těchto dnech rozběhla vláda premiéra Viktora Orbána.

Foto: Profimedia.cz

Brusel nás trestá sankcemi, píše se na plakátech s bombou, které se objevily v Budapešti.

Článek

Maďarské domácnosti dostávají v těchto dnech do poštovních schránek obálku se sugestivně položenými otázkami „národní konzultace“.

Předseda poslanecké frakce vládní strany FIDESZ Máté Kocsis připustil, že průzkum je „politickým nástrojem“, který vláda může použít při vyjednávání s EU o dalším osudu sankcí. Kocsis uvedl, že v současnosti je v platnosti 11 tisíc protiruských sankcí, z nichž nejškodlivější jsou ty, které se týkají energetiky.

„Národní konzultace se týká právě těchto sankcí,“ prohlásil Kocsis s tím, že v tak důležitých otázkách je správné vyžádat si mínění obyvatel Maďarska.

Otázky „národní konzultace“ v Maďarsku

Souhlasíte s bruselskými sankcemi týkajícími se ropy?

Souhlasíte se sankcemi na dodávky plynu?

Souhlasíte se sankcemi na suroviny?

Souhlasíte se sankcemi, které se týkají nukleárního paliva?

Souhlasíte se sankcemi, které omezují turistiku?

Souhlasíte se sankcemi, které způsobují růst ceny potravin?

Orbán bere z EU peníze, zatímco skutečné bomby vraždí civilisty

Doprovodnou kampaň vnímá část veřejnosti jako nehoráznost. Protiruské sankce Evropské unie (EU) ve formě bomby znázorňuje totiž v době, kdy skutečné ruské bomby ničí ukrajinskou infrastrukturu, zasahují civilní cíle a zabíjejí civilisty.

KOMENTÁŘ: Ruská košile, zelený bruselský kabát a velkouherské sny – Alex Švamberk

Komentáře

Kampaň i konzultace jsou předmětem diskusí na sociálních sítích. „Běží takováto ostudná kampaň a Orbán má ještě svědomí žádat Brusel o peníze. To si fakt myslí, že to Brusel nevidí?“ klade si otázku diskutující Erika.

„Orbán zapomněl, že hlasoval pro sankce?“ připomíná Károly, že postup EU vůči agresivnímu Rusku byl odsouhlasen i Maďarskem.

Maďarsko však zároveň patří k zemím, které s představiteli Ruska, jež útočí na sousední stát a chce si přivlastnit část jeho území, dál mluví. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó odletěl nedávno do Moskvy, aby tam jednal o dodávkách energie.

Navzdory tomu, že maďarská vláda hlásá, jak je přímá smlouva s Ruskem o dodávkách plynu pro zemi výhodná, ruská agentura TASS informovala, že zatímco ostatní ministři EU jednali v Praze, Szijjártó si v Moskvě u Gazpromu vyprosil odklad plateb za dodávky.

Popírá i to, co přiznávají sami Rusové

Orbán před časem vyzval ke zrušení protiruských sankcí do konce roku. Byť i sami Rusové přiznávají, že na ně mají sankce tvrdý dopad, maďarský premiér se snaží své občany přesvědčit o opaku.

„Když Brusel vnutil Evropě tyto sankce, unijní byrokraté slíbili, že to bude Rusko bolet. Od té doby se ukázalo, že sankce způsobily větší škody Evropě než Rusku,“ řekl předseda maďarské vlády.

Orbán vyjádřil přesvědčení, že ceny energií by po ukončení sankcí klesly, snížila by se inflace, evropské hospodářství by nabralo na síle a vyhnulo by se hrozící recesi.

Podle Orbána válka mezi Ruskem a Ukrajinou není lokální a právě sankce z ní učinily globální hospodářskou válku. „Musíme se připravit na to, že válka v našem sousedství bude pokračovat i v příštím roce,“ varoval maďarský premiér.

Padá a padá. Za poslední týden klesla cena plynu o čtvrtinu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám