Hlavní obsah

Padá a padá. Za poslední týden klesla cena plynu o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena plynu na burze v Rotterdamu, jež je pro evropský trh určující, pokračuje ve svém pádu. V úterý dopoledne se cena dostala už pod 120 eur za megawatthodinu (MWh). Další výrazný pokles přichází v den, kdy má Evropská komise (EK) oznámit další soubor opatření v boji proti drahým energiím.

Článek

V úterý kolem 11:00 SELČ stála jedna MWh plynu v klíčovém virtuálním uzlu Title Transfer Facility (TTF) s kontraktem na dodání v listopadu 116 eur (2850 Kč). Oproti předchozímu dni to tak znamenalo zhruba devítiprocentní pokles.

Proti minulému úterý se pak cena propadla dokonce o čtvrtinu, konkrétně o 26 procent. Dostala se tak už na úroveň z poloviny června. Podobný vývoj se navíc odehrává také na spotovém (denním) trhu, kde se v pondělí jedna MWh prodávala jen za 61,5 eura (1510 Kč).

Plyn začal výrazně zlevňovat od 28. září. Tehdy ještě stál přes 220 eur (5400 Kč) za MWh. Na rekordní úrovni pak byla cena koncem srpna, kdy dosahovala bezmála 345 eur (8480 Kč).

Síkela: Tuzemské zásobníky plynu jsou naplněné z 92 procent

Ekonomika

Přitom před rokem se cena pohybovala jen kolem 40 eur (980 Kč) za MWh. Nahoru ji vyšroubovala zejména válka na Ukrajině a s ní spojené omezené dodávky z Ruska.

Za zlevňováním plynu v posledních týdnech stála skutečnost, že se Evropě daří plnit zásobníky.

Ty jsou v celé Evropské unii naplněné z 92 procent, uvedla před pár dny agentura Reuters. Situaci v posledních dnech nahrávalo také příznivé počasí, díky čemuž se mohlo šetřit na spotřebě.

EK oznámí nová opatření

Výrazný úterní propad nejspíš částečně ovlivnila Evropská komise, která odpoledne zveřejní nové návrhy opatření, kterými chce bojovat proti energetické krizi, jež doléhá na domácnosti i firmy po celé Evropské unii.

Podle neoficiálních plánů uniklých do médií unijní exekutiva navrhne mechanismus, který by dočasně a za určitých podmínek umožňoval vytvořit takzvaný dynamický cenový limit na virtuálním obchodním uzlu TTF.

Ten je evropským centrem obchodu s plynem a funguje jako referenční bod pro ceny v EU. Podle Komise by nástroj pro jeho regulaci pomohl předcházet extrémním výkyvům a spekulacím s cenou.

Opatření je prezentováno jako přechodné, dokud EU nespustí alternativní mechanismus stanovování cen určený pro zkapalněný zemní plyn (LNG).

Ten při výpadku dodávek z Ruska tvoří větší díl plynu spotřebovávaného v Unii, což aktuální systém podle EK nereflektuje. Předběžný návrh počítá se spuštěním nového cenového indexu do příští sezony plnění zásobníků na plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám