Hlavní obsah

Plivnutí do tváře. Maďarský ministr zamířil z pražského zasedání EU rovnou do Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco unijní eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová prezentovala spolu s českým ministrem průmyslu Jozefem Síkelou (STAN) závěry z neformálního summitu Evropské unie, vysedal už maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó z letadla v Moskvě. Jednat tam chce o dodávkách energie do Maďarska. Ještě v poledne byl přitom spolu s ostatními v Praze.

Foto: CZPRES

Ranní fotografie maďarského ministra Szijjártóa s českým ministrem Síkelou

Článek

„Přistáli jsme v Moskvě a máme dva důvody, proč jsme se vrátili. Říci, že chceme okamžité příměří a mírové rozhovory, a zajistit dodávky energie do Maďarska nejen na tuto zimu, ale i na další roky,“ napsal na Facebooku maďarský ministr zahraničí.

Ve středu přitom zastupoval Maďarsko na neformálním jednání unijních ministrů v Praze. Když krátce před půl šestou večer vystoupili eurokomisařka Simsonová a Síkela na společné tiskové konferenci, kde oznamovali, kde všude se členské státy shodly na řešení vysokých cen energií, Szijjártó už byl v Rusku.

Nepočkal ani na společnou fotografii ministrů.

Ve čtvrtek se v Moskvě zúčastní panelové diskuse s názvem „Globální trendy v energetice: dnešek a zítřek“, uvedl server 444.hu. Bude jediným řečníkem ze zemí EU.

Podle serveru se k ministru zahraničí připojí místopředseda ruské vlády a šéfové ruských společností Gazprom Neft, Novatek a VEB.RF. Článek uvádí, že všichni jsou na různých západních sankčních seznamech.

Moudré je poučit se z minulosti, řekla Simsonová

Simsonová na tiskové konferenci v pražském Kongresovém centru uvedla, že je ráda, že v EU panuje shoda na „ukončení závislosti na ruské energii“.

Novinky se proto eurokomisařky Simsonové dotázaly, co na Szijjártóvu návštěvu Moskvy říká. Otázka vyvolala úsměv na tváři jak její, tak ministra Síkely.

Ministři pro energetiku v Praze vymýšlejí, jak ochránit Evropu před tuhou zimou

Válka na Ukrajině

„I Maďaři souhlasí, že pro zajištění dodávek potřebují alternativní zdroje a závislost pouze na jednom dodavateli je riskantní záležitost. Myslím, že se všichni shodneme na tom, že je moudré poučit se z chyb z minulosti a v budoucnu se jich vyvarovat,“ odpověděla Simsonová.

Foto: CZPRES

Společná fotografie unijních ministrů zodpovědných za energetiku

Szijjártó jednání v Praze shrnul v pár větách ještě před jeho koncem, na který ostatně stejně nepočkal.

„Opět nebylo přijato žádné konkrétní rozhodnutí, ale možná je to tak lepší… Pokud jde o energetickou bezpečnost, vidíme, že zatímco naše národní rozhodnutí fungují, nápady z Bruselu způsobují jen problémy a škody. Dodávky energie do Maďarska jsou a zůstanou bezpečné,“ napsal na Facebooku.

Už v úterý Evropská komise deklarovala, že „nemá smysl jednat s Ruskem v době, kdy otevřeně ignoruje a odmítá všechna civilizovaná pravidla světa“.

Reklama

Výběr článků

Načítám