Hlavní obsah

Ministr obrany USA: Rusko rozšiřuje a modernizuje svůj jaderný arzenál. Putin nezodpovědně šermuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nezodpovědné jaderné šermování označil v pátek americký ministr obrany Lloyd Austin výroky ruského prezidenta Vladimira Putina o jaderných zbraních. Upozornil zároveň na modernizaci a rozšiřování ruského jaderného arzenálu.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr obrany Lloyd Austin

Článek

„Zatímco Kreml pokračuje v záměrné a nevyprovokované válce proti Ukrajině, celý svět sleduje, jak se Putin dopouští nezodpovědného jaderného šermování,“ dodal americký ministr obrany, kterého citovala agentura Reuters.

Poznamenal také, že Rusko „modernizuje a rozšiřuje svůj jaderný arzenál“.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu koncem listopadu oznámil plánované rozšíření jaderné infrastruktury Ruska v příštím roce. Zahrnovat by to mělo i budování základen pro nové raketové systémy.

Agresora vymažeme z povrchu světa. Putin mluví o jaderných zbraních už jen tak sám pro sebe

Válka na Ukrajině

Téma jaderných zbraní zmiňují Rusové opakovaně. Snaží se tím odradit Západ od pomoci Ukrajině, na kterou od února útočí. V pátek se Putin rozmluvil o tom, co by bylo, kdyby bylo Rusko terčem jaderného útoku, čímž mu ovšem nikdo nehrozí, pokud jaderné zbraně samo nepoužije.

„Jakákoliv země, která se odváží zaútočit na Rusko jadernými zbraněmi, bude vymazána z povrchu světa,“ prohlásil na jednání Euroasijské ekonomické rady.

Vyzdvihoval také ruské nosiče jaderných hlavic, které by podle něj Rusku v případě potřeby zajistily zdrcující odvetu.

„Poté, co výstražný systém dostane signál o raketovém útoku, vyšleme do vzduchu stovky, opravdu stovky raket, které není možné zastavit… Co to znamená? Pád částí raketových hlavic na ruské území je tak jako tak nevyhnutelný. Nicméně z nepřítele nezůstane nic, protože zlikvidovat stovky raket nelze,“ řekl Putin ve vystoupení, jehož část zveřejnil ruský portál Izvestija. Zdůraznil, že Rusko má nyní k dispozici hypersonické zbraně.

Ruský prezident pak odkazoval na americkou teorii preventivního úderu, kterou Rusko zatím nezastává, a naznačil, že by se jí jeho země mohla v zájmu zajištění bezpečnosti inspirovat.

Už ve středu se Putin zmínil o narůstající jaderné hrozbě. Ve stejný den se také nechal slyšet, že by se země v případě ohrožení bránila všemi dostupnými prostředky, ačkoli se prý chce orientovat především na ty mírové.

USA v minulosti Rusko několikrát varovaly před použitím jaderných zbraní na Ukrajině. Podle vyjádření Jakea Sullivana, bezpečnostního poradce amerického prezidenta, by pak Rusko čelilo katastrofálním následkům. USA by v takovém případě musely rázně zareagovat, konkrétní podobu americké reakce ale Sullivan neuvedl.

V pátek před eskalací války na Ukrajině varoval i generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg. Podle něj není vyloučené, že by válka přerostla v rozsáhlý konflikt mezi Ruskem a NATO. Aliance nicméně usiluje o to, aby se tak nestalo, ujistil Stoltenberg.

Může to být hrozivé. Válka na Ukrajině by mohla přerůst v konflikt Ruska a NATO, varuje Stoltenberg

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám