Hlavní obsah

Agresora vymažeme z povrchu světa. Putin mluví o jaderných zbraních už jen tak sám pro sebe

• Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin podle Reuters v pátek na jednání Euroasijské ekonomické rady pohrozil tvrdou odplatou, pokud by nějaký stát zaútočil na Rusko jadernými zbraněmi. Účastníky Minských dohod obvinil ze zrady.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Jakákoliv země, která se odváží zaútočit na Rusko jadernými zbraněmi, bude vymazána z povrchu světa,“ pohrozil Putin podle agentury Reuters. Jedním dechem ale dodal, že Rusko na rozdíl od Spojených států nemá v jaderné doktríně možnost preventivního jaderného úderu.

„USA mají teorii preventivního úderu… Když už mluvíme o odzbrojovacím úderu, tak by možná stálo za to zamyslet se, jestli nepřevzít některé postupy našich amerických partnerů, jak zajistit svoji bezpečnost,“ citovala Putina agentura TASS.

Nadzvukové nosiče jaderných hlavic podle Putina Rusku zajistí v případě potřeby zdrcující odvetu.

Putin už tento týden řekl, že hrozba jaderného konfliktu narůstá, přestože žádná země záměr podniknout útok proti Rusku s použitím jaderných prostředků nedeklarovala a o možnosti použití jaderných zbraní hovoří v poslední době v souvislosti s válkou na Ukrajině právě jen Moskva.

Ruský prezident během svého vystoupení také obvinil ze zrady účastníky Minských dohod, především Německo a Francii. Cílem těchto dohod bylo ukončit válku na východní Ukrajině, která se rozhořela v roce 2014 poté, co Moskva podpořila místní proruské separatisty.

Západ tlačí Ukrajinu na sebevražednou cestu, tvrdí Putin

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám